Kluci z týmu Gastroakademie Vysočina
zazářili na Veveří

Zobrazeno: 544

V sobotu 24. června 2017 se družstvo krajské Gastroakademie Vysočina zúčastnilo velmi zajímavého konceptu kulinářského klání. „Steak jako Brno“ se konal na hradě Veveří nedaleko Brna. V tříčlenném družstvu byli i dva naši žáci oboru Kuchař – číšník Jakub Brož a Jakub Karbusický. Do přípravy i do vlastní soutěže byl zapojen jako kapitán týmu učitel odborného výcviku z Jihlavy Libor Homolka, který žáky na soutěž připravoval.

Úkolem soutěžních týmů bylo na grilu připravit porci hovězí svíčkové, vepřové krkovice a rybu, kterou reprezentoval mečoun. Kluci mohli jakkoliv spolupracovat a kombinovat gastronomické postupy. Kapitán týmu mohl jen poradit či upozornit na možnou vznikající chybu. Kvalita připraveného masa, které bylo hlavním tématem soutěže, byla na vynikající úrovni.

Chválou nešetřila odborná ani laická část poroty. A právě složení poroty bylo další třešničkou na dortu. V odborné porotě zasedali kuchařští odborníci z Česka, Slovenska, Maďarska a Španělska. Doplněni byli o významné osobnosti z různých oblastí společenského života. Tým Gastroakademie Vysočiny se musel také vyrovnat s nesnesitelným horkem na nádvoří krásného jihomoravského hradu, s malým prostorem na vlastní práci, s improvizovaným dodáním řeznicky neopracovaného masa těsně před soutěží i s vylosovaným ananasem jako „tajnou“ surovinou.

O úspěšné spolupráci naší a jihlavské gastronomické školy hovoří i výsledek soutěže – náš společný tým obsadil první místo! Z hradu Veveří si odnesl kromě vítězství i spoustu hezkých zážitků a nových zkušeností. Navíc celá soutěž byla podpořena velkými a hlavně štědrými sponzory. Mezi cenami pro vítěze byly kulinářské speciality, profesionální nože a 50% sleva na konvektomat od firmy Fagor.

Soutěž ukázala, že celý projekt Gastroakademie Vysočiny je úspěšný. Svědčí o tom úspěch v soutěži i plány na jeho pokračování v příštím školním roce. Spolupráce s restauracemi je oboustranně úspěšná a vzdělávání žáků probíhá jak v restauracích, tak i formou odborných seminářů, které lektorují přímo kuchaři spolupracujících restaurací. Nezbývá tedy pochválit všechny, kteří podporují kuchařské řemeslo v době, kdy to nemá vůbec jednoduché. Dobří kuchaři restauracím dlouhodobě chybí a všichni věří, že projekt Gastroakademie Vysočina je tou správnou cestou pro nápravu.

Mgr. Jiří Forman
ředitel školy

O škole

Studium

Projekty

Zřizovatel:  

Nová maturita

 
     
Francouzsky

Nebuďte průměrní,
přijďte mezi nás...

chev