Nová odbornost "TEATENDER"

Zobrazeno: 235


Ve dnech 23. a 24. října 2017 na naší škole proběhl základní kurz Teatender, který zajistila paní učitelka Mgr. Věra Sobotová. Kurz byl zaměřen na získání nezbytných znalostí, které by měl znát každý, kdo se pohybuje v gastronomickém provozu. Lektorkou byla paní Helena Trantírková, která má mnohaleté praktické zkušenosti a naučila nás orientovat se ve světě čaje. Nejdůležitějším posláním kurzu je pochopit čaj jako surovinu ve všech jeho základních podobách.

Naučili jsme se charakteristické rysy pěti nejvýraznějších čajových kultur a jejich tradiční pojetí přípravy a servisu čaje. Cílem bylo tyto poznatky přetavit do moderních způsobů přípravy a servírování čaje v současné gastronomii s důrazem na čajovou mixologii. Každý den zahrnoval 3,5 hodiny teoretické a 3,5 hodiny praktické výuky, které se v průběhu kurzu prolínaly. Zajímavé bylo degustování čaje. Zkouška degustace tzv. „naslepo“ byla velmi obtížná. Čaj musíme rozeznávat nejen vzhledem, ale hlavně chutí a vůní.

Závěrem kurzu byla zkouška praktická. Každý z nás si z dostupných surovin vymyslel a namíchal vlastní drink. Byla to zajímavá zkušenost a moc se nám kurz líbil. Zkusíme se pustit i do soutěžního klání v této nové odbornosti. A co jsme se všechno dozvěděli?

 Všichni jsme byli úspěšní a obdrželi certifikát CBA.


Účastníci kurzu:  Valerie Kolínová - H1.S; Martina Koumarová - H4.; Eliška Kračmarová - K1.;
Dominik Kruml - K2.; Tomáš Pospíšil - H1.S; Jakub Vanc - C3.K;  a Mgr. Věra Sobotová.

V Havlíčkově Brodě dne 7. 11. 2017

Martina Koumarová - třída H4.


 

 

O škole

Studium

Projekty

Zřizovatel:  

Nová maturita