Pozvánka a propozice 10. ročníku soutěže
"O bramborovou pochoutku Vysočiny"

Zobrazeno: 525

POŘÁDÁ

10. ROČNÍK GASTRONOMICKÉ SOUTĚŽE 

„O BRAMBOROVOU POCHOUTKU VYSOČINY“



 


Termín soutěže:
pátek 13. října 2017

Místo konání: Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod, Kyjovská 3187, Havlíčkův Brod

Partner soutěže: Český bramborářský svaz, z. s.

Soutěž je určena žákům středních škol a středních odborných učilišť s gastronomickým zaměřením.
Přihlášenou školu reprezentují dvoučlenná soutěžní družstva. Soutěž má tři soutěžní disciplíny:

  • soutěž zručnosti,
  • příprava přílohového bramborového salátu,
  • příprava bramborového guláše.

Soutěže zručnosti se zúčastní oba členové soutěžního družstva.
Druhá a třetí část soutěže probíhá odděleně, jeden ze členů družstva připraví bramborový salát, druhý člen družstva připraví bramborový guláš. Na přípravu salátu a guláše má každý soutěžící 60 minut. Připravené pokrmy budou oba soutěžící společně prezentovat před porotou 15 minut. Poté budou mít 15 minut na úklid pracoviště.

 Každý soutěžící si přiveze pracovní oděv, obuv, inventář a suroviny potřebné k přípravě pokrmů.

Soutěžní disciplíny:

 A. Soutěž zručnosti – krájení bramborových hranolků

  • soutěž proběhne v gastrocentru OAHŠHB za účasti členů poroty,
  • úkolem soutěžících bude oškrábat a nakrájet požadované množství brambor v časovém limitu,
  • hodnocena bude rychlost, čistota provedení, finální vzhled polotovaru,
  • pořadatel zajistí:

    ► 1 kg syrových brambor,
    ►  pracovní plochu
    ,
      nádobu na nakrájené brambory,
      nádobu na odpad,
      papírové utěrky. 
  • soutěžící zajistí:

      prkénko, škrabku, nůž.

B. Příprava přílohového bramborového salátu

  • soutěž probíhá v určených prostorách OAHŠHB za účasti členů poroty,
  • soutěžící připraví 1 kg přílohového bramborového salátu v časovém limitu 60 minut podle vlastního technologického postupu,
  • hodnocena bude norma, dodržení technologického postupu, kreativita, chuť výrobku, vzhled výrobku, hygiena práce. 
  • pořadatel zajistí:

      pracovní plochu,
      varnou plochu,
      1 kg vařených oloupaných studených brambor (soutěžící použije takové množství brambor, které bude pro přípravu pokrmu podle       zvoleného technologického postupu potřebovat),
      talíře na prezentaci výrobku (talíř oválný průměr 27 cm - 700 g pokrmu) a degustaci výrobku (dva dezertní talíře – 3 x 100 g pokrmu),
      papírové utěrky.
  • soutěžící zajistí:

      vypracovaný technologický postup a normu na pokrm (oba materiály předloží odborné komisi před začátkem soutěžní disciplíny),
      soutěžící zvolí ingredience podle vlastního technologického postupu, doporučené jsou sezónní a regionální suroviny;
      všechny potřebné suroviny k přípravě pokrmu podle vlastního technologického postupu v surovém stavu (suroviny nesmí být předem nakrájeny),
      potřebný inventář,
      suroviny k dekoraci k výrobku podle vlastního uvážení.

C. Bramborový guláš

  • soutěž proběhne v gastrocentru OAHŠHB za účasti členů poroty,
  • soutěžící na místě připraví 5 porcí bramborového guláše v časovém limitu 60 minut,
  • soutěžící zvolí ingredience podle vlastního technologického postupu, doporučené jsou sezónní a regionální suroviny,
  • hodnocena bude norma, chuť výrobku, vzhled výrobku, kreativita, hygiena práce.
  • pořadatel zajistí:

      pracovní plochu,
     
    varnou plochu (2 konvektomaty Rational, 5 sklokeramických sporáků),
      1 kg syrových neoloupaných brambor - soutěžící použije takové množství brambor, které bude pro přípravu pokrmu podle zvoleného technologického postupu potřebovat; potřebné množství brambor si každý soutěžící oloupe sám v přípravně brambor před samotným zahájením soutěže, čas potřebný k oloupání brambor nebude zahrnut do časového limitu přípravy pokrmu),
      polévkové talíře a teriny na prezentaci výrobku a degustaci,
      papírové utěrky. 
  • soutěžící zajistí:

      vypracovaný technologický postup a normu, který předloží při prezentaci,
      všechny potřebné suroviny k přípravě bramborového guláše podle vlastního technologického postupu,
      potřebný inventář,
    suroviny k dekoraci guláše podle vlastního uvážení.

Startovné účastníci soutěže neplatí.

Časový harmonogram soutěže:     

 07:30 - 08:00  Prezence účastníků a losování čísel
 08:00 - 08:30  Slavnostní zahájení soutěže
 08:40 - 12:30  Soutěžní disciplíny
 12:30 - 13:00  Oběd
 14:00 - 14:45  Vyhlášení výsledků soutěže

 Časový harmonogram bude upřesněn podle počtu přihlášených účastníků soutěže.  


Ocenění účastníků soutěže
– hodnoceny budou kategorie:

   ► Nejlepší bramborový salát (1., 2. a 3. místo).

   ► Nejlepší bramborový guláš (1., 2. a 3. místo).

   ► 1., 2. a 3. místo v soutěži zručnosti.

   ► Nejlepší soutěžní družstvo (1., 2. a 3. místo). 

Tři družstva, která obsadí 1., 2. a 3. místo, obdrží poháry, které věnuje Český bramborářský svaz, z. s. 


Občerstvení:

Pro každé družstvo bude zajištěno občerstvení. Oběd si mohou účastníci soutěže i pedagogický doprovod objednat v přihlášce. Cena oběda činí 65 Kč. Stravenky budou vydány při prezenci proti úhradě v hotovosti.

Přihlášku do soutěže zasílejte nejpozději do 3. října 2017:

  • písemně na adresu školy: Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod, Ing. Marie Mrázová, Kyjovská 3187, 580 02 Havlíčkův Brod
  • elektronicky na adresu: mrazova@oahshb.cz

Přihláška do soutěže:     > Stáhnout <


Těšíme se na vaši účast v soutěži.
Vaše případné dotazy a připomínky budou řešeny prostřednictvím e-mailové adresy mrazova@oahshb.cz nebo telefonního čísla 731 483 661.

Ing. Marie Mrázová
zástupkyně ředitele pro obory vzdělání s výučním listem a praktické vyučování

 

 

O škole

Studium

Projekty

Zřizovatel:  

Nová maturita