Praktický týden na zámku Štěkeň u Strakonic

Zobrazeno: 241

Již podruhé jsme měli možnost zúčastnit se praktického týdne v rámci projektu „Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii“. Znovu jsme se setkali s týmy škol z Kladna a Sokolova. Hlavním cílem tohoto pobytu bylo posílení praktického vyučování žáků v gastronomických oborech a zlepšení jejich praktických dovedností.

Nejprve jsme si prověřili naše vědomosti o zelených bylinkách, které lze využít při přípravě chutných pokrmů, a poté nám zajímavé informace o nožích od německé firmy DICK předal zástupce firmy Jiří Šabrada.

Jedním z odborných workshopů byla příprava sezonního teplého pokrmu „Kachní prsíčka připravovaná metodou Sous Vide, brambory grenaille, pastinákové pyré s omáčkou z portského vína, provoněné mladými výhonky ze smrčků a s chipsy z topinambury". Tuto vynikající pochoutku jsme si připravili k večernímu menu.

Další den nás čekala příprava finger foods, proto jsme se rozdělili na dvě skupiny podle zaměření. Kuchaři chystali finger foody a číšníci raut, na kterém jsme se všichni sešli a všechny dobroty ochutnali.

Praktický týdenní kurz jsme zakončili odpoledním grilováním, na kterém jsme si připravili grilovanou zeleninu, ananas, špízy, žampiony plněné nivou a vepřovou panenku. V udírně se udila kuřátka a podávala se houbová, sýrová a pepřová omáčka.

Po celou dobu se nám věnoval pan Pavel Bortík, zástupce Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Děkujeme za týden plný zkušeností.

 Jana Sobotková, Nikola Kerberová, Milan Jambor, Matěj Král, Jan Krupička, David Brigant
účastníci stáže - žáci třídy C3.K

Ing. Mgr. Hana Pertlová
pedagogický doprovod - učitelka odborných gastronomických předmětů 

O škole

Studium

Projekty

Zřizovatel:  

Nová maturita