Absolventi naší školy se ve světě neztratí

Zobrazeno: 945

V listopadu 2018 navštívil naši školu absolvent oboru vzdělání Kuchař – číšník Dominik Plaskoň. Bývalý žák obdržel výuční list v roce 2015 a jako čerstvý absolvent vycestoval na prázdninovou brigádu do Řecka. Práce v kuchyni ho nadchla a chuť pracovat na sobě a učit se ho dovedla až k šéfkuchaři, který je držitelem hvězdy Michelin. Pod jeho vedením pracoval v Řecku, absolvoval stáž v Dánsku a získal doporučení na práci ve Španělsku.

Letošní zimu tráví Dominik v České republice a pracuje jako kuchař v restauraci Chateau Mcely. Restaurace patří mezi TOP restaurace v České republice a svým hostům nabízí ojedinělé gurmánské zážitky.

Žáci třídy K3. projevili zájem vidět Dominika při práci v kuchyni a ten jim ochotně vyhověl. Z kachních prsou, dýní, ricotty a zeleniny připravil hlavní chod, který lákal úpravou, barevností a samozřejmě skvěle chutnal.

A co doporučil Dominik svým mladším kolegům? „Využijte možnost vycestovat na zahraniční praxe, nebojte se jazykové bariéry a nebojte se práce. Práce v gastronomii je super!“


V prosinci přišli za našimi učiteli a žáky další úspěšní absolventi – Nela Pálková, Ondřej Prchal a Tomáš Liška. Všichni tři absolvovali letní stáž Kulinářského umění v Praze a o svoje zážitky se podělili se žáky třídy K1. a K3.

Popisovali týden intenzivní práce pod vedením českých renomovaných šéfkuchařů, zajímavé „master class“, soutěžní atmosféru, setkání s představiteli pražských hotelů a především účast ve velkém finále soutěže Young Chef KU 2018, do kterého se Nela a Ondra probojovali.
Vyprávění doprovodila řada fotografií, každá fotografie vyvolala další vzpomínku na neobvyklou surovinu či kulinářskou techniku, se kterou se soutěžící setkali. Nela se jako jedna z nejlepších účastníků soutěže dostala pozvání do televizního pořadu Kluci v akci, kde připravila tradiční italský pokrm pasta carbonara z domácích těstovin. Viz:
a) odkaz 1 - ceskatelevize
b) odkaz 2 - kuyoungcheg

Kromě dovedností a zážitků si účastníci Letní školy KU odvezli i nabídky práce v pražských hotelech a restauracích – za všechny stojí jistě za zmínku nabídka, kterou dostal Ondra Prchal – ve svém týmu by ho rád přivítal šéfkuchař Ondřej Slanina.


Věříme, že na základě zážitků a zkušeností našich absolventů současní i budoucí žáci Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod získají chuť na sobě zapracovat a pokusit se získat dobré pracovní uplatnění v gastronomii. Držíme jim palce!


Ing. Marie Mrázová
zástupkyně ředitele pro obory vzdělání s výučním listem a praktické vyučování
 

O škole

Studium

Projekty

Zřizovatel:  

Nová maturita