Barmanství v pohybu

Zobrazeno: 4618

Ve dnech 21. - 23. října 2013 se na naší škole poprvé uskutečnil kurz „WORKING FLAIR KURZ“. Byl určený barmanům, kteří do základní techniky chtějí zavést prvky free style - kde lítají láhve, šejky a další ...  Cílem je proměnit míchání nápojů v jednu velkou show.

Kurz, který vedli licenční lektoři České barmanské školy pan David Smolný a pan Petr Hurta, se uskutečnil na pracovišti Kyjovská za účasti šesti žáků naší školy.

První den jsme netrpělivě očekávali příjezd lektorů, pomohli jim nanosit velké množství ingrediencí a inventáře. Připravili jsme barový pult se všemi potřebnými surovinami a pomůckami. O náplni a hlavně náročnosti „flair techniky“ měl každý z nás své představy. Výuka probíhala ve velké učebně, kterou jsme k tomuto účelu speciálně upravili. Podmínkou úspěchu byly základní znalosti v technice míchání v boston schakeru, na které navazovaly triky s cvičnými flair lahvemi. Točení lahve na jedné ruce, házení lahvemi nad hlavu, za záda a jejich opětovné chycení a další triky, ze kterých se mám točila hlava. Odpoledne jsme dostali úkoly a cvičné lahve domů. Každý z nás cvičil přibližně 4 hodiny.

 

Následující den jsme drinky už prakticky míchali, krájeli ovoce, zdobili skleničky, učili se nové triky s láhvemi, ubrousky a brčky. Rovněž jsme se museli naučit „podle oka” odhadovat míru alkoholu 2 cl a 4 cl (malý a velký panák), protože uprostřed show není čas odměřovat si např. 2 cl nápoje do koktejlu v panáku. Našim heslem bylo: „Trpělivost a improvizace“. Podmínkou získání certifikátu bylo úspěšné zvládnutí písemné části z odborných vědomostí a praktické předvedení sestavy triků při míchání vylosovaného nápoje.

Poslední den kurzu jsme procvičovali základní triky a doplnili si je několika složitějšími sestavami pro vlastní praxi. Odpoledne začaly závěrečné zkoušky, název drinku se losoval ze šejkru. Za zvuků hudby a s použitím již naučených triků jsme se snažili namíchat napoj ke spokojenosti lektorů a také ke spokojenosti naší. Všichni jsme nakonec závěrečné zkoušky složili úspěšně a obdrželi cenné certifikáty.

Je nám jasné, že budeme muset ještě moc a moc cvičit. Hrozně rádi bychom ale své „umění“ předvedli na blížícím se Dnu vánoční gastronomie. Kurz jsme si opravdu užili a doporučujeme ho i ostatním zájemcům.

 

Účastníci kurzu - Pavel Kasal, Tereza Burdová, Kristýna Nováková, Kristýna Horáková, Lenka Badurová, Kristýna Říhová

Autor fotografií - David Smolný

 

Poznámka:
Dalších 40 fotografií naleznete ve FOTOGALERII na adrese:  www.oahshb.cz/cz/working-flair-kurz-rijen-2013-1404046559.html

 

 

 

 

O škole

Studium

Projekty

Zřizovatel:  

Nová maturita

       
 
     
Francouzsky

Nabízíme vzdělání,
které jde s dobou...

chev