Den španělské kuchyně

Zobrazeno: 1068

Ve čtvrtek 15. února 2018 se naší škole představilo Španělsko. Ve spolupráci s Asociací školních jídelen ČR a Krajem Vysočina jsme uspořádali Den španělské kuchyně, který žákům a zaměstnancům školy nabídl ve školní jídelně klasické španělské menu – andaluské gazpacho, valencijskou paellu a pomeranč s medem a olivovým olejem.

   

Kromě toho ve škole proběhl projektový den, v jehož rámci se žáci dozvěděli více o Španělsku, jeho historii, kultuře, geografii a gastronomii. Akce se zúčastnili vzácní hosté - velvyslanec Španělského království v ČR Jeho Excelence Pedro Calvo-Sotelo Íbañez-Martín, radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová, místostarostka města Havlíčkův Brod Ivana Mojžyšková a další představitelé Kraje Vysočina a Asociace školních jídelen.

   
   

Ve škole byl připraven bohatý doprovodný program. S Krajem Vysočina seznámili pana velvyslance ve španělštině studenti Jana Semrádová a Lukáš Ptáčník, nádhernou interpretaci španělské hudby na housle a loutnu předvedli studentka Lea Macková a její otec, ředitel ZUŠ v Havlíčkově Brodě, Jindřich Macek.

  • Ukázka vystoupení: 

Žáci gastronomických předmětů pod vedením svých učitelů připravili vynikající raut ze španělských pokrmů – různé druhy tapas, smažené sýrové krokety, kuře na brandy, lososa se zeleninovým krémem, meloun se šunkou jamón a řadu dalších pochoutek. Připraveny byly i míchané nápoje, ukázky přípravy lilkových rolek a molekulární gastronomie. Všichni hosté byli nadšeni profesionalitou výrobků a dokonale vyváženými chutěmi.

Poté následovala návštěva ve vyučovacích hodinách. Pan velvyslanec viděl výuku španělštiny, cestovního ruchu s přehledem španělských destinací, hospodářského zeměpisu zaměřeného na geografii a ekonomiku Španělska, literatury, kde se žáci seznamovali s dílem Cervantese, a dějepisu s výukou španělské historie.

Vyvrcholením byl pak oběd ve školní jídelně, v níž španělské menu připravil tým kuchařek školní jídelny s pomocí žáků oboru Kuchař – číšník. Menu se opravdu povedlo, což několikrát pan velvyslanec ocenil.

   
   
   

Den španělské kuchyně byl velmi úspěšný a všichni hosté vysoce hodnotili um a schopnosti žáků, učitelů i našich kuchařek. Všem, kteří se na přípravě této vydařené akce podíleli, patří velké poděkování.

Mgr. Jiří Forman
ředitel školy

Poznámky:

1. Dalších 80 fotografií, jejichž autorem je Ing. Z. Janča,  je k dispozici ve fotogalerii.....zde

2. Zprávu o návštěvě španělského velvyslance uveřejnil :

 

O škole

Studium

Projekty

Zřizovatel:  

Nová maturita