Francouzská kuchyně

Zobrazeno: 6264


Vysoké úrovně dosáhla francouzská kuchyně v době vlády Ludvíka XV, v té době se nejvíce odlišovala od jiných národních kuchyní. Za vysokou úroveň vděčí dostatku surovin a kuchařskému umění.

- Francie je jeden z mála států, kde je gastronomie a vaření v tak veliké úctě a vážnosti, že je skutečně možno mluvit o kuchařském umění.Zároveň nikde na světě není tolik znalců a labužníků jako ve Francii.

- Každý Francouz zná zásady gastronomie a umí si složit menu k obědu nebo večeři s takovou samozřejmostí jako málokdo.

- Typickým znakem francouzské kuchyně je příprava pokrmů na másle nebo rostlinných olejích, dalším znakem je široký výběr surovin a pokrmy dohotovované přímo u stolu hosta

- Ryby, hlemýždi a mořští živočichové se vyskytují ve velkém množství receptur. Typické jsou studené a teplé předkrmy z vajec.

- Nejčastěji používané druhy masa jsou hovězí, skopové a telecí, dále maso z drůbeže a zvěřiny. Vepřové maso se připravuje ojediněle.

- Pro Francie je typický výběr studených a teplých omáček.

- Masité pokrmy jsou doplňovány širokou škálou zeleninových doplňků – doplňky se francouzské kuchyni nezahušťují! Nejčastěji se připravují dušením na másle, nebo vařením.

- Saláty se připravují v různých obměnách a kombinacích /dresinky, zálivky/.

- Dezerty jsou lehké a chutné – pouze sýr je skutečným ukončením jídla!

- K určitým pokrmům se ve francouzské kuchyni používají jako doplňky různé druhy ovoce.

Francie je domovem dobrých vín a ta se používají na přípravu mnoha pokrmů, nenahraditelný je i koňak – zvýraznění chuti, flambování.

- Jedním z tajemství francouzské kuchyně je střídmé, ale výrazné kořenění – kyenský pepř, saturejka, bazalka, rozmarýn nebo jejich směsi.

- K zahušťování se používá škrobová moučka, druhý způsob zahušťování je mouka rozmíchaná s máslem, které se přidává do vařícího pokrmů – francouzské máslo.

- Omáčky bešamel a velouté používají Francouzi na přípravu velkého množství složitých omáček.

- Gratinování, příprava pokrmů na roštu, opékacích deskách je atraktivitou francouzské kuchyně.

Moučníky se připravují přímo před hostem – známé jsou flambované palačinky. Další jemný moučník je soufflé, oblíbené jsou malé zákusky z mandlové hmoty, oříšků, čokolády ovoce a šlehačky – petits fours.

Stravovací zvyklosti

  • Vzhledem francouzskému rytmu se polévky připravují převážně k večeři.
  • OBĚD začíná studeným předkrmem /proslulé jsou chlebíčky/, někdy studenou nebo teplou rybou /mezichod, studený nebo teplý předkrm/. Masité pokrmy jsou doplněny různými bohatými oblohami a omáčkami
  • SNÍDANĚ – Francouzi jim nepřikládají velký význam  /na rozdíl od Angličanů/
  • Z POLÉVEK převládají vývary, specialitou je cibulová polévka
 

Vybrané pokrmy

ÚSTŘICE

-         populární francouzský předkrm a zejména o vánočních svátcích. Podávají se zásadně čerstvé v dobře uzavřených mušlích /6 nebo 12 ks/. Otvírají se speciálním ústřicovým nožem
-         opláchnuté zaledované ústřice uchopíme levou rukou do utěrky /ubrousku/ a opatrně páčíme, po otevření opatrně pokládáme na mísu nebo talíř, aby nevytekla šťáva
-         podáváme s citrónem na pokapání a k krajíčky bílého chleba s máslem
-         víno doporučujeme suché, chlazené Muscadet a Chablis, šampaňské 

CIBULOVÁ  POLÉVKA

-         kolečka cibule osmažené dozlatova, zalité vývarem, dochucené solí a pepře. Vložkou jsou osmažené krutony z tmavého chleba a polévka se v šálku posype strouhaným ementálem. Často se zapéká! 

MERIDON  Z KREVET

-         z dušené rýže uděláme věnec, do kterého připravíme náplň z krevet – krevety podušené na cibulce s bílým vermutem, spojené bešamelem a dochucené citrónem, solí, doplněné strouhaným sýrem. Zdobí se plátkem citrómu, krevetkou a petrželkou. 

KUŘE  NA  VÍNĚ

-         dušené kuře dochucené s cibulí, česnekem, slaninou, žampióny a kořením / divoké/, dochucené  červeným vínem a koňakem, příloha vařené brambory nebo bílý chléb.

PROFITEROLKY  S ČOKOLÁDOU

- malé nočky z odpalovaného těsta smažené dozlatova necháme vychladnout a plníme zmrzlinou, vrčíme na mísu /misku, pohár/ a přelíváme horkým čokoládovým krémem – ihned podáváme!!

Zpracovala:   Jana Kučírková N2. / 2006



O škole

Studium

Projekty

Zřizovatel:  

Nová maturita

 
     
Francouzsky

Nabízíme vzdělání,
které jde s dobou...

chev