Gastronomie Evropy a Severní Ameriky

Zobrazeno: 3948

GASTRONOMIE  EVROPY

- Kdosi jednou řekl: " Není nic smutnějšího než nevyužitá šance ". Snad nikde neplatí toto víc, jak u šancí poznat a zažít kulinářské umění jiných zemí. Nikde jinde se snad nevyskytuje víc takových šancí, než u tolika různorodých evropských zemí.  Rozhodnete-li se být důkladní a půjdete od samého severu až po nejjižnější část bude Vaše kulinářská cesta trvat celý život, protože každá země přispívá nepředstavitelným množstvím pokrmů. 

- Kořeny evropské kuchyně jsou v Itálii a Francii. Dříve, než tento standard vznikl, neměla příprava pokrmů ani způsob podávání, skladbu a dochucení. Ve středověku se proslavili italští kuchaři, všechny šlechtické rody chtěli mít italské šéfkuchaře. Francouzští šéfkuchaři ale velmi brzy předčili své italské kolegy, začali své pokrmy vylepšovat, představili svému národu  mnoho druhů omáček, nové úpravy ryb a stali základem světové gastronomie. Jejich pozice se až do dnešní doby nezměnila, a tak Francie patří mezi místa nejhojněji navštěvovaná všemi, kteří chtějí zdokonalit své kulinářské umění.

- Ale Evropa není jen Itálie a Francie, například také Španělsko přispělo k pestrosti evropských pokrmů. Německo představilo skvělá vína, tvarohy a lahodné sýry.

B a s k y t s k ý  k r á l í k / Francie/ 

Charakteristika:
Dušené porce vykostěného králíka v pikantní omáčce, podávána se špenátovou rýží.
 
Suroviny na 10 porcí pokrmu:

1 000 g vykostěného králíka, 60 ml oleje, 3 ks  nakrájené cibule, 3 ks nastrouhané mrkve, 250 ml    kuřecího vývaru, 3 ks nasekaných rajčat, 500 ml  bílého vína, 250 ml  brandy, 5 g soli,  5 g černého pepře, 5 g tymiánu

 
Rýže:

265 g hnědé rýže, 750 ml kuřecího vývaru, 1 ks  španělské cibule, 285 g špenátu,  45 g másla, 130 g   balkánského sýra 

Příprava:

Připravené králičí maso zprudka opečeme ve velkém hrnci, přidáme cibuli a mrkev a dusíme. Hotové maso vyjmeme, přidáme vývar, rajčata, víno, brandy, koření a rozmixujeme.Do této omáčky vložíme maso a povaříme 45 minut. Podáváme s rýží. 

Rýže:

Rýži zalijeme vývarem a uvaříme. V malém kastrolu rozpálíme máslo. nasypeme cibuli a dusíme do měkka, přidáme špenát a dusíme. Uvařenou rýži promícháme se špenátem a sýrem.


GASTRONOMIE  SEVERNÍ  AMERIKY

- Francie a Itálie přispěly k rozvoji světové gastronomie, ale nemálo ji obohatila i gastronomie Severní Ameriky. Přímo ohnivá kajunská jídla, jemná jídla kreolská, ostrá mexická jídla či neuvěřitelně delikátní jídla kalifornská - všechna vypovídají o tvořivé genialitě svých tvůrců, o přizpůsobivosti lidí a o zemi, ve které se usídlili. 

- Ať již to byl úmysl nebo náhoda, tito lidé rychle rozpoznali, co jim může Amerika nabídnout a začali obohacovat svoji domácnost a svůj jídelníček novými pokrmy a doplňky, se kterými se ve svých zemích nesetkali. Kukuřice, rajčata, sladké brambory, divoký krocan nebo rýže - to vše prvním bílým obyvatelům Ameriky velice dobře posloužilo. 

- Stejně je tomu i dnes. Na odvážné objevitele čeká mnoho lákavých překvapení. Může to být například čerstvý kalifornský ovocný salát, plátky krokodýlího masa nebo jídlo, jehož lahodná chuť Vás omráčí, jako je například - „New Orelandské kuře v chilli omáčce s česnekem a  ančovičkami“. 

Š t i k a   a   l a   G o u r m e t  :

Charakteristika:
 Plátky štiky smažené v pikantním trojobalu, potřené jemnou omáčkou.

Suroviny na 10 porcí pokrmu:

1 200 g filetů ze štiky, 2 ks vejce, 60 ml mléka, 75 g hladké mouky, 150 g strouhanky, 5 g paprikového koření, 5 g oregana, 5 g tymiánu, 5 g šalvěje, 5 ml česnekové tresti, 5 ml tresti z cibule, 5 g černého pepře, 5 g majoránky, 5 g chilli, 500 ml  saflorového oleje, 45 g másla, 45 g hladké mouky, 125 ml kuřecího vývaru, 125 ml smetany, 125 ml sektu

 
Příprava:

Rybu řádně osušíme, osolíme, obalíme v trojobalu. Do strouhánky zamícháme směs koření. Rybu smažíme dozlatova na oleji rozehřátém na vysokou teplotu. V menší nádobě si připravíme světlou máslovou jíšku, rozředíme vývarem, zjemníme smetanou, přidáme sekt a dochutíme. Touto omáčkou upravené porce ryby potíráme. Jako přílohu nabízíme zeleninové saláty a různě upravené brambory - vhodné jsou americké. 

 
   Lukáš Štědrý N.B / 2005

O škole

Studium

Projekty

Zřizovatel:  

Nová maturita