Kuchař Vysočiny Junior 2016

Zobrazeno: 4350


31. března 2016 proběhl v budově Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod první ročník soutěže Kuchař Vysočiny Junior 2016. Záštitu nad soutěží převzala Ing. Jana Fialová, radní Kraje Vysočina.


Soutěž byla určena žákům středních gastronomických škol Kraje Vysočina a zúčastnilo se jí 8 dvoučlenných týmů. Úkolem každého týmu bylo připravit v časovém limitu dvou hodin hlavní chod s omáčkou a dvěma přílohami. Pokrm byl připravován ve čtyřech porcích a soutěžící museli povinně použít dvě ingredience - králičí hřbet a brambory.

V průběhu soutěže hodnotily práci jedotlivých týmů dvě poroty. V kuchyni pracovala porota složená z učitelů odborného výcviku zúčastněných škol a zaměřila se na technickou zručnost, dodržování hygienických pravidel, týmovou spolupráci a úklid prostor. Členy poroty byly Zdenka Klímová, učitelka odborného výcviku OA a HŠ Třebíč, Marie Čápová učitelka odborného výcviku OA a HŠ Havlíčkův Brod a Libor Homolka učitel odborného výcviku OA, SZŠ a SOŠS Jihlava.


Připravené pokrmy oba členové týmu prezentovali před další porotou. Jejím předsedou byl pan Jiří Roith, absolvent mezinárodní gastronomické školy „The International Culinary Schools at The Art Institutes“ ve Vancouveru v Kanadě, kuchař v top restauracích Toronta, držitel řady gastronomických ocenění a zakladatel výukového programu Kulinářské umění. Účast v porotě přijali rovněž Ing. Jana Filaová, radní Kraje Vysočina a pan Pavel Mareš, majitel a šéfkuchař restaurace U Tří knížat v Jihlavě, nositel řady ocenění v juniorském i seniorském Národním kuchařském týmu ČR.

Porota se zaměřila na hodnocení vzhledu pokrmu, originalitu a kreativitu, úroveň prezentace, konzistenci, chuť a vůni. Hodnocení neprobíhalo za zavřenými dveřmi. Každý tým v průběhu 20 minut před porotou svůj pokrm prezentoval, obhajoval zvolené ingredience a postup přípravy. Poté soutěžící diskutovali s porotci , naslouchali konstruktivní kritice i pozitivnímu hodnocení své práce.

Před vyhlášením výsledků mohli všichni soutěžící alespoň vizuálně posoudit vystavené ukázky práce všech týmů a porovnat je.

Při závěrečném hodnocení předseda poroty pan Jiří Roith ocenil práci všech týmů a zdůraznil význam gastronomických soutěží pro profesní rozvoj mladých kuchařů. Všichni účastníci soutěže obdrželi propagační předměty Kraje Vysočina, města Havlíčkův Brod a Obchodní akademie a Hotelové škola Havlíčkův Brod.

Tři týmy, které byly hodnoceny nejvyšším počtem bodů, obdržely kromě medailí věcné ceny, které věnoval Kraj Vysočina.

Na třetím místě skončil tým z OA, SZŠ a SOŠS Jihlava ve složení Iveta Vokurková a Dominik Vlček s pokrmem „Králičí hřbet pečený v anglické slanině se šalotkovou omáčkou, gratinovanými bramborami s tymiánem, sýrem gran moravia a smetanou, teplý špenátový salát“.

Druhé místo obsadil tým z Obchodní akademie a Hotelové školy Třebíč - Valerie Sýkorová a Ondřej Procházka, kteří se prezentovali pokrmem „Rolovaný králičí hřbet v jemné smetanové fáši a šunce, bramboráčky s kysaným zelím a škvarky, mrkvovo-bramborové pure s příchutí zázvoru, omáčka z jarních bylinek“.


 

Vítězem soutěže se stal tým Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod. Titulem Kuchař Vysočiny Junior 2016 a plaketou ve tvaru kuchařské čepice se mohou pyšnit Nela Pálková a Lukáš Gažák, žáci třetího ročníku oboru vzdělání Kuchař – číšník. Jejich pokrm s názvem „Filírovaný králičí hřbet obalený v pistáciích a serranu s variací špenátového a dýňového pyré doplněné bramborovým fondánem a jarní zahrádkou“ zaujal odbornou porotu chutí a vzhledem, pozitivně byly hodnoceny i použité kulinářské techniky a zvolené ingredience. Na přípravě týmu se podílely zejména paní učitelka Ing. Mgr. Hana Pertlová a Mgr. Věra Sobotová ve spolupráci s učitelkami odborného výcviku.

Ředitel Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod Mgr. Jiří Forman udělil zvláštní cenu, dort ve tvaru kuchařské čepice, týmu Střední odborné školy Jana Titane Velká Bíteš, jehož členové Hana Šulerová a Ondřej Doubek byli nejlépe hodnoceni za práci v kuchyni a týmovou spolupráci.

Gratulujeme vítězným týmům a jejich pedagogům. Členům porot děkujeme za jejich celodenní práci a všem soutěžícím a jejich doprovodu za účast. Velké poděkování patří rovněž pracovníkům školy a žákům, kteří zajišťovali doplňkový program a zázemí soutěže.

Dalších více jak 80 fotografií ze soutěže, jejichž autorem je Ing. Zdeněk Janča, jsou k nahlédnutí ve fotogalerii "Kuchař Vysočiny 2016".  

Informace a fotografie ze soutěže jsou uveřejněny také na oficiálních internetových stránkách Kraje Vysočina.

Ing. Marie Mrázová
zástupkyně ředitele pro obory vzdělání s výučním listem a praktické vyučování


 

O škole

Studium

Projekty

Zřizovatel:  

Nová maturita

 
     
Francouzsky

Nabízíme vzdělání,
které jde s dobou...

chev