Kuchař Vysočiny Junior 2017 open

Zobrazeno: 3610

 

Ve středu 5. dubna 2017 se v budově Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod konal druhý ročník soutěže Kuchař Vysočiny Junior 2017 open. Záštitu nad soutěží převzala Ing. Jana Fialová, radní Kraje Vysočina, a Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.

Soutěž byla určena žákům středních gastronomických škol a učilišť a zúčastnilo se jí osm dvoučlenných týmů z Kraje Vysočina a dva týmy, které reprezentovaly partnerský kraj Nitra. Úkolem každého týmu bylo připravit v časovém limitu devadesáti minut studený předkrm a hlavní chod s omáčkou a přílohou ve čtyřech porcích. Všichni soutěžící museli použít dvě povinné ingredience: pstruha duhového (dodavatel Rybářství Vysočina, v.o.s., Chotěboř) a čerstvý kozí sýr přírodní (dodavatel ekologická rodinná farma Kozí dvorek, Olešenka u Přibyslavi).

V průběhu soutěže hodnotily práci jedotlivých týmů dvě poroty. V kuchyni pracovala porota složená z odborných učitelů a učitelů odborného výcviku zúčastněných škol a zaměřila se na technickou zručnost, dodržování hygienických pravidel, týmovou spolupráci a úklid prostor. Členkami poroty byly Mgr. Jarmila Necidová, učitelka OA a HŠ Třebíč, Dana Veselá, učitelka odborného výcviku OA, SZŠ a SOŠS Jihlava a Mgr. Ing. Hana Pertlová, učitelka OA a HŠ Havlíčkův Brod.

Soutěžící museli čas vymezený k přípravě pokrmů, plně využít. Připravit studený předkrm z kozího sýra, vykostit pstruha, tepelně ho upravit, připravit přílohy a omáčky a vše servírovat tak, aby pokrmy předložené před porotu lákaly svým vzhledem, měly správnou teplotu a vynikající chuť – to je pro mladé kuchaře velká výzva. Většina soutěžících však byla velmi dobře připravena a s náročným úkolem se dokázala vyrovnat.


Po uplynutí časového limitu předložili soutěžící výsledky své práce porotě. Jejím předsedou byl pan Lukáš Ende, certifikovaný komisař AKC ČR, aktivní soutěžící a držitel ocenění z tuzemských i mezinárodních soutěží. Lukáš Ende pracuje jako učitel odborného výcviku a odborných předmětů na střední škole v Hradci Králové, kde připravuje žáky na soutěže v ČR i zahraničí. Dalšími členy poroty byli Ing. Jana Fialová, radní Kraje Vysočina, a pan Pavel Mareš, majitel a šéfkuchař restaurace U Tří knížat v Jihlavě, mimo jiné i držitel ocenění v juniorském i seniorském Národním kuchařském týmu ČR.Porota se při hodnocení pokrmů zaměřila na jejich vzhled, chuť a vůni, originalitu a kreativitu a úroveň prezentace. Každý tým v průběhu 15 minut před porotou svůj pokrm prezentoval, obhajoval zvolené ingredience a postup přípravy. Poté soutěžící a jejich učitelé diskutovali s porotci, naslouchali konstruktivní kritice, radám i pozitivnímu hodnocení své práce.

Po osmihodinovém klání se všichni účastníci soutěže sešli při závěrečném hodnocení. Předseda poroty pan Lukáš Ende pochválil práci všech týmů a zdůraznil význam gastronomických soutěží pro profesní rozvoj mladých kuchařů i jejich učitelů. Ing. Jana Fialová, radní Kraje Vysočina, ocenila rostoucí úroveň soutěže, která se projevila jak při přípravě pokrmů, tak i při jejich servisu.

Všichni účastníci soutěže obdrželi propagační předměty Kraje Vysočina, města Havlíčkův Brod a Obchodní akademie a Hotelové škola Havlíčkův Brod. Tři týmy, které byly hodnoceny nejvyšším počtem bodů, obdržely kromě medailí věcné ceny, které věnoval Kraj Vysočina a OA a HŠ Havlíčkův Brod.

Na třetím místě skončil tým Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod ve složení Lukáš Kocman a Ondřej Prchal, který připravil „Kanapky s bylinkovým kozím sýrem doplněné jarním salátkem ozdobené karamelizovanými ořechy“ a „Pstruha plněného bylinkovou fáší s variací brambor doplněného holandskou omáčkou“.

 

Druhé místo obsadil tým z Obchodní akademie a Hotelové školy Třebíč. Jakub Dejmek a Ondřej Šibůrek se prezentovali předkrmem „Triangl z kozího sýra v bylinkovém želé podávaný se salátkem z avokáda a jarní zeleniny s křepelčími vajíčky, doplněné dresinkem“ a hlavním chodem „Terinka z vykostěného pstruha a čerstvého lososa s jemnou krustičkou, podávaná s bramborovo-křenovým pyré, špalíčky z kedluben s mladými výhonky podušenými na másle, doplněná omáčkou z jarních cibulek“.

 

Vítězem soutěže se stal tým OA, SZŠ a SOŠS Jihlava. Titulem Kuchař Vysočiny Junior 2017 a plaketou ve tvaru kuchařské čepice se mohou pyšnit Iveta Vokurková a Jan Koudela, žáci oboru vzdělání Kuchař – číšník. Jejich pokrmy s názvem „Kuličky kozího sýra na červené řepě a salátu z celeru“ a „Filátko ze pstruha s holandskou omáčkou na restované zelenině s bramborovo-citronovým pyré“ zaujaly odbornou porotu vzhledem i chutí.

 

Porota udělila zvláštní cenu za nejlepší předkrm, kterou získal tým ze SŠ gastronómie a cestovného ruchu Nitra Klaudia Reizingerová a Adam Paulus za předkrm „Roláda plnená kozím syrom a zeleninou, pena z kozieho syra, glazovaná slivka“.

 

Na závěr zaznělo poděkování všem účastníkům soutěže a jejich učitelům za zodpovědnou přípravu a poděkování členům porot za jejich náročnou celodenní práci. Poděkování patří rovněž Asociaci kuchařů a cukrářů ČR za záštitu a medaile, Kraji Vysočina za ceny a dárky, městu Havlíčkův Brod za propagační předměty a všem zaměstnancům Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod, kteří se na přípravě soutěže podíleli.

   

Dalších více jak 90 fotografií ze soutěže, jejichž autorem je Ing. Zdeněk Janča, je k nahlédnutí ve fotogalerii "Kuchař Vysočiny Junior 2017 open". Informace a fotografie ze soutěže jsou uveřejněny také na oficiálních internetových stránkách Kraje Vysočina.

    Ing. Marie Mrázová
    zástupkyně ředitele pro obory vzdělání s výučním listem a praktické vyučování


     

 

O škole

Studium

Projekty

Zřizovatel:  

Nová maturita