Kuchař Vysočiny Junior 2018 open

Zobrazeno: 1135

Ve čtvrtek 5. dubna 2017 proběhl v budově Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod třetí ročník soutěže Kuchař Vysočiny Junior 2018 open. Záštitu nad soutěží převzala Ing. Jana Fialová, MBA, radní Kraje Vysočina, a Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Slavnostního zahájení soutěže se zúčastnil také hejtman Kraje Vysočina MUDr. Jiří Běhounek.

Soutěž byla určena žákům středních gastronomických škol a učilišť a zúčastnilo se jí osmnáct soutěžících z Kraje Vysočina a šest soutěžících z partnerských krajů. Reprezentanti ze dvou odborných škol z nitranského kraje přijeli do Havlíčkova Brodu již podruhé. Nováčkem v soutěži byli dva studenti Lycée des métiers Gustave Eiffel z francouzské Remeše. Každá škola do soutěže přihlásila dva studenty, z nichž jeden připravoval v časovém limitu 45 minut studemý předkrm a druhý se věnoval přípravě hlavního chodu. Podmínkou soutěže bylo použít při přípravě hlavního pokrmu vepřovou panenku a do předkrmu zakomponovat med. Každý soutěžící přijel s vlastní originální recepturou, o originální nápady a kreativní řešení nebyla nouze.

Velkou motivací pro soutěžící byla přítomnost významného představitele francouzské gastronomie pana Philippa Milla, který je od roku 2009 šéfkuchařem hotelu Domaine Les Crayéres v Remeši. Pro restauraci získal v letech 2011 a 2012 dvě michelinské hvězdy. Pan Mille pořádá ve Francii gastronomickou soutěž pro studenty středních škol pod názvem Trophée Mille. Mezinárodního kola této soutěže se pravidelně účastní rovněž tým žáků z Vysočiny. Pan Philippe Mille se v naší škole aktivně zapojil do hodnocení práce soutěžících, prostřednictvím tlumočnice jim přednesl pochvalná slova uznání nebo odborná doporučení, jak dosáhnout ještě lepší chuti či vzhledu prezentovaného pokrmu.

Hlavní porota byla sestavena z certifikovaných komisařů Asociace kuchařů a cukrářů České repubiky. Funkci předsedy přijal pan Lukáš Ende, který pracuje jako učitel odborného výcviku a odborných předmětů na střední škole v Hradci Králové, připravuje žáky na gastronomické soutěže a je rovněž aktivním soutěžícím a držitelem mnoha ocenění. Dalšími členy poroty byli pan Jiří Roith, autor výukového programu Kulinářské umění, a pan Petr Němeček, který pracuje v gastronomii řadu let. Do hodnocení se zapojila rovněž Ing. Jana Fialová, radní Kraje Vysočina.

Porota se zaměřila na hodnocení vzhledu, chuti a vůně pokrmu, hodnotila originalitu a kreativitu, úroveň prezentace, organizaci práce, dodržování stanoveného času a hygienických pravidel. Každá dvojice soutěžících v průběhu 15 minut před porotou své pokrmy prezentovala, obhajovala zvolené ingredience a postup přípravy. Poté soutěžící a jejich učitelé diskutovali s porotci, naslouchali konstruktivní kritice i pozitivnímu hodnocení své práce. Největší odměnou pro reprezentanta naší školy Lukáše Martinka (K3.) bylo hodnocení pana Roitha, který nejen pochválil výběr surovin a prezentaci Lukášova předkrmu, ale velkou chutí ho i dojedl.
Během šestihodinového maratonu se před porotou vystřídali všichni soutěžící. Volný čas v průběhu dne trávili ve škole, kde využili bohatou nabídku občerstvení, kávy a míchaných nápojů.

Závěrečné hodnocení soutěže proběhlo ve dvou částech. Nejprve se ujal slova pan Philippe Mille, který pochválil všechny účastníky soutěže za výsledky jejich práce a popřál jim hodně dalších úspěchu a radosti z vaření. Pan Mille ocenil věcnou cenou hlavní pokrm, který připravila Monika Jeřábková z Obchodní akademie a Hotelové školy Třebíč. Provoněnou panenku podávanou s duem omáček z mladé karotky a batátovým pyré doplněnou brokolicí Monika připravila metodou Sous Vide, což se promítlo do vzhledu i chuti pokrmu. Cenu Philippa Milla za studený předkrm obdržel Clément Fagotin z Lycée des métiers Gustave Eiffel za Carpaccio z křupavé zeleniny s medem a uzeným lososem, které doplnil sorbetem ze zelených jablek s Becherovkou.

Poté se ujala slova Eliška Dernerová, členka představenstva AKC ČR. Paní Dernerová uvedla, že soutěž Kuchař Vysočiny Junior 2018 open byla v kategorii Hlavní pokrm zařazena mezi nominační soutěže Gastro Junior Brno – Bidfood Cup 2019. Soutěžící, kteří skončili ve zlatém a stříbrném pásmu, mají otevřenou cestu do této prestižní mezinárodní gastronomické soutěže, kterou AKC ČR připravuje na leden 2019.


Umístění soutěžících v v kategorii Hlavní pokrm v pásmech :

Zlaté pásmo :

Číslo soutěžícího  Jméno  Škola Počet bodů Průměr
12 A  Samuel Gažo  SŠ gastronómie a CR Nitra 295 98,3
11 A  Mélissa Fagotin  Lycée des métiers Eiffel, Reims 277 92,3
6 A  Jakub Karbusický  OA a HŠ Havlíčkův Brod 248 82,7

 
Stříbrné pásmo :

Číslo soutěžícího  Jméno  Škola Počet bodů Průměr
4 A  Shady El Sayed  HŠ Světlá a SOŠ řemesel Velké Meziříčí 230 76,7
2 A  Monika Jeřábková  OA a Š Třebíč 209 69,7
5 A  Jan Koudela  OA, SZŠ a SŠOS Jihlava 205 68,3
7 A  Michaela Davidová  VOŠ a SŠ hotelová SČMSD Pelhřimov, s. r.o. 204 68,0
 
Bronzové pásmo :
Číslo soutěžícího  Jméno  Škola Počet bodů Průměr
10 A  Martin Koukal  SŚ řemesel a služeb Moravské Budějovice 161 53,7
8 A  Hana Parclová  SŚ gastronomická Adolpha Kolpinga Žďár nad Sázavou 144 48,0
3 A  Martin Berec  SOŠ potravinárská, Nitra 124 41,3

Diplom za účast :

Číslo soutěžícího  Jméno  Škola Počet bodů Průměr
1 A  Dominik Hirka  SŠ informatiky a CR Humpolec, s.r.o. 108 36,0
9 A  Michal Pokorný  SOŠ a SOU Třešť 87 29,0



Umístění soutěžících v v kategorii Studený předkrm v pásmech :

Zlaté pásmo :

Číslo soutěžícího  Jméno  Škola Počet bodů Průměr
11 B  Clément Cendra  Lycée des métiers Eiffel, Reims 295 98,3
6 B  Lukáš Martínek  OA a HŠ Havlíčkův Brod 279 93,0
12 B  Adam Pavlis  SŠ gastronómie a CR Nitra 261 87,0

Stříbrné pásmo :

Číslo soutěžícího  Jméno  Škola Počet bodů Průměr
7 B  Veronika Nácalová  VOŠ a SŠ hotelová SČMSD Pelhřimov, s. r.o. 211 70,3
8 B  Eliška Tomanová  SŚ gastronomická Adolpha Kolpinga Žďár nad Sázavou 191 63,7
2 B  Petr Trybuček  OA a HŠ Třebíč 185 61,7

Bronzové pásmo :

Číslo soutěžícího  Jméno  Škola Počet bodů Průměr
1 B  Jakub Dušek  SŠ informatiky a CR Humpolec, s. r. o. 149 49,7
4 B  Michaela Hanzalová  HŠ Světlá a SOŠ řemesel a služeb Velké Meziříčí 124 41,3
9 B  Patrik Fák  SOŠ a SOU Třešť 121 40,3

Diplom za účast :

Číslo soutěžícího  Jméno  Škola Počet bodů Průměr
5 B  Blanka Šoukalová  OA, SZŠ a SŠOS Jihlava  111 37,0
3 B  Lukáš Veselovský  SOŠ potravinárská, Nitra 89 29,7
10 B  Michaela Nekulová  SŠ řemesel a služeb Moravské Budějovice 88 29,3


 Na závěr došlo k vyhlášení nejlepších účastníků soutěže, předání věcných cen, medailí a pohárů.

V kategorii Hlavní pokrm byli oceněni:

3. místo a bronzovou medaili získal Jakub Karbusický z Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod za hlavní pokrm s názvem Vepřová panenka pečená v bylinkové krustě s grilovanou zeleninou doplněná špenátovým pyré a omáčkou beurre blanc.

2. místo a stříbrnou medaili si odnesla Mélissa Fagotin, Lycée des métiers Gustave Eiffel, Reims, která připravila Vepřovou panenku ve strouhance s přílohou v podobě varianty úpravy celeru a hrášku (Viennoise de mignon de porc, déclinaison de céleri et petits pois).

1. místo: Vítězství, zlatou medaili a pohár pro nejlepšího kuchaře v kategorii Hlavní pokrm vybojoval Samuel Gažo ze SŠ gastronómie a cestovného ruchu z Nitry za pokrm s názvem Bravčová panenka v madliach s tekvicovým pyré, zemiakový fondat .

 

V kategorii Studený pokrm obsadili stupně vítězů:

3. místo: Adam Pavlis, SŠ gastronómie a cestovného ruchu Nitra za Glazovanou hrušku s penou z gorgonzoly.

2. místo: Lukáš Martinek z Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod, který připravil Kozí sýr se zkaramelizovanými fíky se salátkem s medovým přelivem.

1. místo, zlatou medaili a pohár pro vítěze po zásluze obdržel Clément Cendra, Lycée des métiers Gustave Eiffel, Reims. Clément připravil Carpaccio z křupavé zeleniny s medem a uzeným lososem doplněné sorbetem ze zelených jablek s Becherovkou (Carpaccio de légumes croquants au miel et saumon fumé, sorbet pommes vertes Becherovka). Jeho předkrm, který byl více uměleckým dílem než pokrmem, se stal předmětem obdivu soutěžících i pedagogů.

Sedm gastronomických škol si díky umístění ve zlatém a stříbrném pásmu v kategorii Hlavní pokrm vybojovalo postup do soutěže Gastro Junior Brno – Bidfood Cup 2019.

Všichni účastníci soutěže obdrželi propagační předměty města Havlíčkův Brod a Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod.

Předseda poroty pan Lukáš Ende ocenil práci všech soutěžících a zdůraznil význam gastronomických soutěží pro profesní rozvoj mladých kuchařů i jejich učitelů.

 

Věříme, že všichni soutěžící a jejich doprovod si z Havlíčkova Brodu odvezli nejen spoustu zážitků, zkušeností a inspirace, ale i novou chuť zdokonalovat se v gastronomických dovednostech.

Ing. Marie Mrázová
zástupkyně ředitele pro obory vzdělání s výučním listem a praktické vyučování

Poznámky:

1. Autor fotografií - Ing. Zdeněk Janča

2. Dalších 120 fotografií ze soutěže je ve fotogalerii Kuchař Vysočiny 2018.

3. Další informace o soutěži:

     a) DENÍK.cz: Mladé kuchařské talenty se předvedly v Havlíčkově Brodě 

     b) VYSOČINA NEWS.cz: Mladí kuchaři v Brodě předvedli svůj um 

     c) DENÍK.cz: Fotogalerie 

     d) KRAJ VYSOČINA: Budoucí kuchaři poměřili síly v Havlíčkově Brodě

 

O škole

Studium

Projekty

Zřizovatel:  

Nová maturita