Kuchař Vysočiny Junior 2019 open - výsledky

Zobrazeno: 446

V úterý 2. dubna 2019 proběhl v budově Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod čtvrtý ročník soutěže Kuchař Vysočiny Junior 2019 open. Záštitu nad soutěží převzala Ing. Jana Fialová, MBA, radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu, a Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.

Soutěž byla určena žákům středních gastronomických škol a učilišť a zúčastnilo se jí osmnáct soutěžících z Kraje Vysočina, jeden tým ze SOŠ a SOU Chrudim a jeden tým z partnerského nitranského kraje. Každou školu reprezentovali dva žáci, z nichž jeden připravoval v časovém limitu 45 minut hlavní chod s přílohou a omáčkou a druhý se věnoval přípravě dezertu. Podmínkou soutěže bylo použít při přípravě hlavního pokrmu kachní prsa a při přípravě dezertu pšeničnou mouku hladkou z Mlýna Havlíčkův Brod, spol. s r. o.

Slavnostního zahájení soutěže se zúčastnila radní Kraje Vysočina Ing. Jana Fialová, vedoucí odboru školství, mládeže a sportu RNDr. Kamil Ubr, místostarosta města Havlíčkův Brod Zbyněk Stejskal a členka představenstva AKC ČR Eliška Dernerová.

 
 


Porota byla sestavena z certifikovaných komisařů Asociace kuchařů a cukrářů České repubiky. Funkci předsedy přijal již potřetí pan Lukáš Ende, který pracuje jako učitel odborného výcviku a odborných předmětů na střední škole v Hradci Králové. Dalšími certifikovanými komisaři pro obor kuchař byli pan Pavel Bortník a pan Tomáš Kourek. Hodnocení dezertu se ujaly certifikované komisařky pro obor cukrář Eliška Dernerová a Bc. Veronika Kučová. Do hodnocení se zapojila rovněž Ing. Jana Fialová, radní Kraje Vysočina.

 

  • Přehled soutěžících a jejich pokrmů

       Zobrazit | Stáhnout

V průběhu času stanoveného pro přípravu pokrmů se porota zaměřila na hodnocení organizace práce, dodržování hygienických pravidel a stanoveného času. Poté každá dvojice soutěžících v průběhu 15 minut hotové pokrmy prezentovala před porotou, obhajovala zvolené ingredience a postup přípravy. Komisaři hodnotili především chuť pokrmu a jeho prezentaci na talíři. Soutěžící i jejich učitelé s porotci diskutovali, naslouchali konstruktivní kritice i pozitivnímu hodnocení své práce.

   
   
   
   
 

V průběhu dne se před porotou vystřídalo všech 22 soutěžících. Všichni přijeli s vlastními technologickými postupy, o zajímavé nápady a kreativní řešení nebyla nouze. Někteří po prezentaci odcházeli s úsměvem, jiní byli zklamaní z toho, že se jim nepodařilo připravit pokrm v takové kvalitě, jakou si nacvičili.

   
   
   

Na závěrečné hodnocení soutěže čekali všichni soutěžící i jejich učitelé s velkým napětím. Komisaři hodnotili výkony soutěžících velmi pečlivě a rozhodli se ocenit tři nejlepší soutěžící v kategorii hlavní pokrm a tři v kategorii dezert. Součet bodů za obě kategorie pak přinesl výsledné pořadí týmů z jednotlivých škol.

 V kategorii Hlavní pokrm byli oceněni:

3. místo a bronzovou medaili získal Matěj Jirgl z Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod za hlavní pokrm s názvem Kachní prso s hráškovým a petrželovým pyré doplněné vinnou omáčkou a opečenou mrkvičkou.

2. místo a stříbrnou medaili si odnesl Pavel Pavlíček z Obchodní akademie a Hotelové školy Třebíč, který připravil Šťavnaté kachní prso s omáčkou z portského vína, pastiňákovým pyré, doplněné zeleninových chipsem a zeleninkou.

1. místo: Vítězství a zlatou medaili za hlavní chod vybojovala Tereza Pekařová ze SOŠ a SOU Chrudim za pokrm s názvem Kachní prsíčko na bylinkách, pyré z červené čočky s pečeným česnekem, batátové suflé, restované kapustičky na anglické slanině a mango v pomerančové redukci.

 

V kategorii Dezert obsadili stupně vítězů:

3. místo: Nikola Sýkorová, SŠ informatiky a cestovního ruchu Humpolec, s. r. o. za Čokoládový fondant.

2. místo: Jakub Suda ze SOŠ a SOU Chrudim, který připravil Čokoládový fondant, ostružinové coulis a sorbet z černého rybízu na pražených mandlích.

1. místo a zlatou medaili pro vítěze získala Simona Chládková z Obchodní akademie a Hotelové školy Třebíč. Připravila Čokoládový fondant s malinovou omáčkou, smetanovým nočkem, mátou a malinami.


 

 

Kromě diplomů a medailí si nejlepší účastníci soutěže odvezli originální keramické sošky kuchařů, které pocházejí z dílny Petry Kotmelové.

  •  Výsledková listina

       Zobrazit | Stáhnout

Radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Kraje Vysočina Ing. Jana Fialová, MBA ocenila práci všech soutěžících a zdůraznila význam gastronomických soutěží pro profesní rozvoj mladých kuchařů i jejich učitelů. Tři soutěžící, kteří získali od poroty nejvyšší počet bodů, obdrželi od paní radní užitečnou věcnou cenu. Sadu nožů si odvezli Simona Chládková (OA a HŠ Třebíč), Jakub Suda (SOS a SOU Chrudim) a Nikola Sýkorová (SŠ informatiky a cestovního ruchu SČMSD Humpolec, s.r.o.)

Zvláštní cenu věnovala Ing. Jana Fialová Karolíně Vaňkové z Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod. Karolína obdržela kromě sady nožů i velkou cestovní brašnu s logem Kraje Vysočina.

Vzhledem k tomu, že Asociace kuchařů a cukrářů ČR zařadila soutěž Kuchař Vysočiny Junior 2019 open mezi nominační soutěže na Gastro Junior Brno – Bidfood Cup 2020, soutěžní týmy, které skončily ve zlatém a stříbrném pásmu, mají otevřenou cestu do této prestižní mezinárodní gastronomické soutěže, kterou AKC ČR připravuje na leden 2020.

Asociace kuchařů a cukrářů ČR má pro jednotlivá pásma pevně stanovený počet bodů, kterého musí soutěžící dosáhnout. Z celkového počtu bodů 100 se ve zlatém pásmu umístí soutěžící s počtem bodů 100 – 85, ve stříbrném pásmu soutěžící s počtem bodů 84,9 – 70 a v bronzovém pásmu soutěžící s počtem bodů 69,9 – 55. Pro zařazení týmů jednotlivých škol do pásem byl směrodatný průměrný počet bodů obou členů týmu.

Umístění týmů v pásmech :
Zlaté pásmo :

Číslo soutěžících  Jméno  Škola Průměrný počet bodů
81
82
Tereza Pekařová
Jakub Suda
 SOŠ a SOU obchodu a služeb Chrudim 85,9

 Stříbrné pásmo :

Číslo soutěžících  Jméno  Škola Průměrný počet bodů
91
92
Pavel Pavlíček
Simona Chládková
Obchodní akademie a Hotelová škola Třebíč 84,9
51
52
Matěj Jirgl
Tereza Vaňková
Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod 75,5
 
Bronzové pásmo :
Číslo soutěžících  Jméno  Škola Průměrný počet bodů
101
102
Stanislav Blažka
Sára Dobrovolná
Hotelová škola Světlá a SOŠ řemesel Velké Meziříčí 61,05
111
112
Jiří Dvořák
Andrea Semrádová
OA, SZŠ a SOŠS Jihlava 57,9

Pohár pro nejúspěšnější týmy si odvezli za:

  • třetí místo Matěj Jirgl a Karolína Vaňková z Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod

  • druhé místo Pavel Pavlíček a Simona Chládková z Obchodní akademie a Hotelové školy Třebíč

  • první místo Tereza Pekařová a Jakub Suda ze SOŠ a SOU obchodu a služeb Chrudim.

Všichni účastníci soutěže obdrželi věcné ceny od sponzora soutěže, firmy Amylon Ronov nad Sázavou s.r.o., které patří velké poděkování organizátorů soutěže. Propagační předměty soutěžícím věnovalo město Havlíčkův Brod a Obchodní akademie a Hotelové škola Havlíčkův Brod.

   

 

Věříme, že všichni soutěžící a jejich doprovod si z Havlíčkova Brodu odvezli spoustu zážitků, zkušeností, inspirace a chuti zdokonalovat se v gastronomických dovednostech. Děkujeme soutěžícím za účast, členům poroty za objektivní hodnocení a celému organizačnímu týmu Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod za přípravu soutěže.

Ing. Marie Mrázová
zástupkyně ředitele pro obory vzdělání s výučním listem a praktické vyučování

Foto: Ing. Zdeněk Janča

O škole

Studium

Projekty

Zřizovatel:  

Nová maturita