Letní akademie Kulinářského umění
– soutěž Young Chef 2018

Zobrazeno: 271

 

Již tři roky využívají žáci gastronomických oborů Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod při výuce elektronický program Kulinářské umění. Vrcholem vzdělávání podle Kulinářského umění se stala Letní akademie Kulinářského umění, která byla určena úspěšným absolventům gastronomických škol.

Vzdělávací akademie a prestižní soutěž Young Chef 2018 byla pro mladé talentované kuchaře velkou příležitostí setkat se s významnými představiteli české gastronomie, učit se a nastartovat svoji profesní kariéru.

Letní akademie probíhala v Praze v červenci a srpnu letošního roku. Ve čtyřech týdnech se jí účastnilo 32 motivovaných absolventů gastronomických oborů z celé republiky, v pátém týdnu se vzdělávali a soutěžili učitelé gastronomických předmětů. Podle slov učitelky naší školy Ing. Mgr. Hany Pertlové, která se do Letní akademie KU také přihlásila, byla účast v této akci velkou výzvou a zároveň ojedinělou příležitosti, jak se zdokonalit a zvýšit svoji odbornost.

Všech pět týdnů probíhal v dopoledních hodinách pod vedením renomovaného kuchaře tzv. „master class“ na předem určené téma. Pozice školitele se ujaly známé osobnosti, například Jiří Roith, Filip Sajler, Ondřej Slanina, Radek David, Zdeněk Křížek, Jan Horký.

Pod jejich vedením se mladí kuchaři postupně věnovali tématům Vejce a snídaně, Základní omáčky + polévky, Těstoviny a rýže, Maso a drůbež, Ryby a mořské plody. Odpoledne všichni účastníci Letní akademie KU uvařili soutěžní pokrm na základě dopoledního „master class“, poté proběhlo vyhodnocení a vyhlášení nejlepších kuchařů. Večerní hodiny byly věnovány degustacím, exkurzím a setkání s představiteli pražských hotelů. V pátek byli vyhlášeni tři nejlepší soutěžící daného týdne, kteří postoupili do velkého finále – do soutěže Young Chef 2018. Vítěz každého týdne navíc dostal nabídku účasti v pořadu České televize Kluci v akci.

Obchodní akademii a Hotelovou školu Havlíčkův Brod reprezentovalo 5 žáků – absolventka nástavbového studia Gastronomie Nela Pálková a absolventi oboru vzdělání Kuchař – číšník Jakub Brož, Tomáš Liška, Lukáš Martinek a Ondřej Prchal. Velmi dobře se dařilo Nele, Ondrovi a Lukášovi – jako jediní reprezentanti Kraje Vysočina všichni tři postoupili do finálového týdne.

Navíc Nela jako nejlepší kuchařka prvního týdne Letní akademie KU vařila s Ondrou Slaninou v pořadu Kluci v akci - viz https://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/218562221900021/

Ve finálovém týdnu, který probíhal od 3. září 2018, si změřilo síly 12 nejlepších absolventů Letní akademie Kulinářského umění v soutěži KU Young Chef 2018. Ti absolvovali každý den nový „master class“ pod názvy Francie, Itálie, Pečivo a Asie a odpoledne uvařili soutěžní pokrm na příslušné téma. Lukáš Martinek bohužel účast ve finálovém týdnu musel odmítnout ze zdravotních důvodů, Ondra a Nela se úspěšně probojovávali náročným soutěžním kláním. Každý den byli vyřazeni dva soutěžící, ve čtvrtek z šesti soutěžících zbyli tři nejlepší. V této trojici již Ondra s Nelou nefigurovali, ale na sobotním finále se přesto aktivně podíleli.

Tři nejlepší soutěžící finálového týdne si ze svých zbývajících devíti kolegů vybrali trojici, se kterou připravovali sobotní finálové soutěžní menu v počtu 25 porcí. Všechny tři týmy pracovaly pod vedením koučů – této role se ujali Filip Sailer, Tomáš Kourek a Zdeněk Křížek. Velké finále soutěže KU Young Chef 2018 probíhalo v reprezentativních prostorách Perfect Canteen Avast v Praze.
Nela Pálková a Ondřej Prchal pracovali společně s Janem Křížem v týmu číslo 1 Vojtěcha Petržaly pod vedením kouče Tomáše Kourka a připravili rajčatovou polévku, dančí maso a makovec.

 

Týmy pracovaly v otevřeném prostoru, takže hosté finálového večera mohli vidět a posoudit úroveň gastronomických dovedností celého týmu. Na první pohled bylo zřejmé, že se jedná o nadějné mladé kuchaře, kteří mají předpoklady stát se posilou české gastronomie. Hotové pokrmy hodnotila porota složená z představitelů Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Hosté slavnostního večera měli možnost zakoupit si celé menu a obdivovat vzhled, originální pojetí a chuť pokrmů.

Závěrečného hodnocení projektu se ujal hlavní organizátor soutěže, autor výukového programu Kulinářského umění, pan Jiří Roith. Jeho vystoupení bylo zakončeno obrovským potleskem, který zazněl jako poděkování za organizaci úžasné gastronomické akce. Poté moderátorka finálového večera Markéta Hrubešová vyzvala prezidenta AKC ČR Bc. Miroslava Kubce, aby vyhlásil výsledky sobotního finále KU Young Chef 2018.

 
 

Obrovská radost zavládla v týmu č. 1 i ve skupině učitelů naší školy vedené panem ředitelem Mgr. Formanem – tým č. 1, do kterého patřili i naši žáci Nela Pálková a Ondřej Prchal, zvítězil!

 

Připojujeme se ke všem gratulantům a věříme, že absolventi naší školy získali díky účasti v Letní akademii Kulinářského umění řadu nových dovedností a velkou chuť do práce v gastronomii.

Ing. Marie Mrázová,
zástupkyně ředitele pro obory vzdělání s výučním listem a praktické vyučování

Další fotografie naleznete zde: https://www.facebook.com/kulinarskeumeni.cz/

Video: https://www.facebook.com/kulinarskeumeni.cz/

O škole

Studium

Projekty

Zřizovatel:  

Nová maturita