Na Gastru Junior jsme se umístili
v bronzovém pásmu

Zobrazeno: 730

Ve školním roce 2017/18 byli žáci Obchodní akademie a Hotelové školy úspěšní v soutěžích Kuchař Vysočiny Junior 2018 a v soutěži Young Chef KU 2018. Protože se jednalo o nominační soutěže, škola získala možnost přihlásit se do gastronomické soutěže Gastro Junior Brno Bidfood Cup 2019, která se konala 17. – 20. ledna 2019.

Tato soutěž svým zadáním, atraktivitou a místem pořádání patří mezi nejprestižnější soutěže pro uvedený obor. Asociace kuchařů a cukrářů ČR a Česká barmanská asociace vyhlásily soutěžní úkoly pro obor kuchař, cukrář, barman, barista, teatender a úkoly pro tým číšník a barista nebo teatender.

Pro žáky naší školy a jejich učitele představovala účast v soutěži velkou výzvu. Přihlášku nakonec odeslal za obor kuchař Lukáš Antl, žák 3. ročníku oboru vzdělání Kuchař – číšník, a Marcela Pátková, žákyně třetího ročníku oboru vzdělání Cukrář. Přípravy soutěžících se ujaly učitelky ODV Jaroslava Žáková a Miriam Neubauerová za vydatné pomoci dalších kolegyň.

Na základě přihlášek proběhlo rozlosování škol do jednotlivých dnů – našim soutěžícím padl los na neděli 20. ledna 2019. Pro jednotlivé soutěžní dny bylo zároveň upřesněno zadání úkolu. Pro cukráře byl vylosován výrobek ze sachrové hmoty s vařenou čokoládovou polevou a pro kuchaře hovězí maso.

V neděli se soutěžící s doprovodem svých učitelek dostavili do pavilónu P brněnského výstaviště. Po vylosování pořadí soutěžících proběhl pro každý obor „master class“ – zkušený cukrář a kuchař předvedli různé možnosti, jak se vypořádat se zadáním soutěžního úkolu.

Lukáš si vylosoval číslo 1, takže se hned po skončení instruktáže pustil do přípravy hovězího masa. Z této suroviny musel během 45 minut připravit 4 porce hlavního pokrmu. Pět minut před uplynutím časového limitu servíroval Hovězí maso, noky z mascarpone, holandskou omáčku ochucenou pomerančem a cibulové chutney.


Komise v čele s prezidentem AKC ČR Bc. Miroslavem Kubecem hodnotila nejen chuť a vzhled pokrmu, ale zaměřila se i na organizaci práce a dodržování hygienických pravidel. Za chuť předloženého pokrmu byl Lukáš pochválen, za organizaci práce sklidil i pár kritických slov.

Marcela soutěžila jako poslední cukrářka. Před zahájením soutěže obdržela seznam čtyř tajných surovin, které do svého výrobku musela zakomponovat. Během 45 minut připravila 4 porce moučníku ze sachrové hmoty s čokoládovou polevou, višňovou omáčkou a šlehanou smetanou. Výrobek hodnotila odborná komise v čele s víceprezidentkou AKC ČR Pavlínou Berzsiovou.

 

 

Ve 14 hodin proběhlo hodnocení a slavnostní vyhlášení výsledků čtyřdenního soutěžního klání ve všech oborech. Po vyhodnocení soutěže barmanů, baristů, teatendrú a číšníků došlo konečně i na cukráře a kuchaře. Marcela skončila podle očekávání s velmi dobrým výsledkem v bronzovém pásmu. Velká radost zavládla i při vyhodnocení kuchařů – Lukáš na své první soutěži rovněž obdržel bronzovou medaili a diplom za umístění v bronzovém pásmu.

Úspěšným reprezentantům naší školy gratulujeme a věříme, že i v dalších letech se najdou stejně šikovní a motivovaní žáci, kteří budou ochotni na sobě zapracovat a přihlásit se do prestižní celorepublikové soutěže.

Více informací o soutěži: facebook a webové stránky Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.
 

Ing. Marie Mrázová
zástupkyně ředitele pro obory vzdělání s výučním listem a praktické vyučování

O škole

Studium

Projekty

Zřizovatel:  

Nová maturita