Archiv novinek

Barmanství z jiného pohledu

Dne 2. prosince se na naší škole uskutečnil první kurz „Molekulární mixologie“, který byl určen zájemcům o obor barmanství, ale i o molekulární kuchyni. Kurz vedl licenční lektor České barmanské asociace pan Achim Šipl a probíhal na odloučeném pracovišti Kyjovská.

 

Od 7:30 hod. jsme netrpělivě očekávali příjezd lektora, pomohli mu nanosit velké množství ingrediencí a inventáře. Připravili jsme předváděcí stůl se všemi potřebnými surovinami a pomůckami. O náplni a hlavně šíři molekulární mixologie jsme měli pouze základní představy. Pan Šipl nám tyto představy dokonale doplnil a u některých postupů se nám až tajil dech.

Molekulární mixologie je jedna ze součástí barmanského světa, barmanství pouze doplňuje, patří do oblasti zážitkové gastronomie. Jedná o zábavní techniku „jak naservírovat drink jinak“. Mění se struktura složení potravin, mění se i jejich skupenství.

 

Dopoledne jsme se seznámili s technikami želírování, aromatizování, infuzování (předávání různých chutí vícestupňovým lihovinám), nakuřování, destilace (odloučení čistého alkoholu od ostatní směsi – rajčatová pěna bílé barvy). Nejvíce nás zaujala výroba pěny – espumu, připravovali jsme dvoufázový drink BANKOG, základní část drinku byla tekutá a druhá ve formě kokosové pěny a červenobílá kombinace působila velmi atraktivně.

Po krátké přestávce na oběd jsme pokračovali v dalších zajímavých postupech - zahušťování části nápoje xantanovou gumou a následně vyšlehání pěny s jahodovými bublinkami. Připravovali jsme cukrovou vatu s různou příchutí v ta se v nápoji okamžitě rozplynula. Velmi nápadité bylo kuličkování – sférifikace, alkoholové kuličky různých velikostí, které se vkládají do nápoje v souladu s recepturou. Vrcholným vystoupení lektora bylo efektní používání suchého ledu a tekutého dusíku při přípravě nápojů a zmrzliny.


Vše bylo lákavé nejen na pohled, ale i výborně chutnalo. Odnesli jsme si mnoho nových zážitků, receptur a kontaktů na výrobce speciálních surovin.
Děkujeme za krásný den s moderní technikou v barmanství a věříme, že alespoň některou část využijeme na společenských akcích školy a v profesním životě.

 

Učastníci kurzu

 

 

 

 



Další novinky:

Rozumíte penězům?
Publikováno: 18.10.2019

Výroční zpráva školy za rok 2018/2019
Publikováno: 18.10.2019

Dodatek č. 3 ke školnímu řádu ze dne 15.10.2019
Publikováno: 16.10.2019

Nabídka baristického kurzu v listopadu 2019
Publikováno: 16.10.2019

Kurz španělské gastronomie - fotogalerie
Publikováno: 16.10.2019

Podzim plný gastronomie
Publikováno: 08.10.2019

Termíny přijímacích zkoušek ve školním roce 2019/2020
Publikováno: 08.10.2019

12. ročník gastronomické soutěže "O bramborovou pochoutku Vysočiny"
Publikováno: 19.09.2019

Konzultační hodiny školního poradenského pracoviště
Publikováno: 17.09.2019

S Vysočinou do Evropy
Publikováno: 17.09.2019

strana:   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

O škole

Studium

Projekty

Zřizovatel:  

Nová maturita

       
 
     
Francouzsky

Nabízíme vzdělání,
které jde s dobou...

chev