Archiv novinek

Barmanství z jiného pohledu

Dne 2. prosince se na naší škole uskutečnil první kurz „Molekulární mixologie“, který byl určen zájemcům o obor barmanství, ale i o molekulární kuchyni. Kurz vedl licenční lektor České barmanské asociace pan Achim Šipl a probíhal na odloučeném pracovišti Kyjovská.

 

Od 7:30 hod. jsme netrpělivě očekávali příjezd lektora, pomohli mu nanosit velké množství ingrediencí a inventáře. Připravili jsme předváděcí stůl se všemi potřebnými surovinami a pomůckami. O náplni a hlavně šíři molekulární mixologie jsme měli pouze základní představy. Pan Šipl nám tyto představy dokonale doplnil a u některých postupů se nám až tajil dech.

Molekulární mixologie je jedna ze součástí barmanského světa, barmanství pouze doplňuje, patří do oblasti zážitkové gastronomie. Jedná o zábavní techniku „jak naservírovat drink jinak“. Mění se struktura složení potravin, mění se i jejich skupenství.

 

Dopoledne jsme se seznámili s technikami želírování, aromatizování, infuzování (předávání různých chutí vícestupňovým lihovinám), nakuřování, destilace (odloučení čistého alkoholu od ostatní směsi – rajčatová pěna bílé barvy). Nejvíce nás zaujala výroba pěny – espumu, připravovali jsme dvoufázový drink BANKOG, základní část drinku byla tekutá a druhá ve formě kokosové pěny a červenobílá kombinace působila velmi atraktivně.

Po krátké přestávce na oběd jsme pokračovali v dalších zajímavých postupech - zahušťování části nápoje xantanovou gumou a následně vyšlehání pěny s jahodovými bublinkami. Připravovali jsme cukrovou vatu s různou příchutí v ta se v nápoji okamžitě rozplynula. Velmi nápadité bylo kuličkování – sférifikace, alkoholové kuličky různých velikostí, které se vkládají do nápoje v souladu s recepturou. Vrcholným vystoupení lektora bylo efektní používání suchého ledu a tekutého dusíku při přípravě nápojů a zmrzliny.


Vše bylo lákavé nejen na pohled, ale i výborně chutnalo. Odnesli jsme si mnoho nových zážitků, receptur a kontaktů na výrobce speciálních surovin.
Děkujeme za krásný den s moderní technikou v barmanství a věříme, že alespoň některou část využijeme na společenských akcích školy a v profesním životě.

 

Učastníci kurzu

 

 

 

 



Další novinky:

Přípravné kurzy - informace pro přihlášené uchazeče
Publikováno: 18.02.2019

Okresní kolo olympiády v ČJL
Publikováno: 08.02.2019

Informace pro přihlášené účastníky na "PŘIJÍMAČKY NANEČISTO"
Publikováno: 05.02.2019

Uzávěrka přihlášek k přijímačkám NANEČISTO
Publikováno: 30.01.2019

Základní informace k přijímacímu řízení 2019
Publikováno: 30.01.2019

Kritéria 1. kola přijímacího řízení 2019-2020
Publikováno: 29.01.2019

Absolventi naší školy se ve světě neztratí
Publikováno: 24.01.2019

Na Gastru Junior jsme se umístili v bronzovém pásmu
Publikováno: 24.01.2019

Školní kolo olympiády z anglického jazyka
Publikováno: 24.01.2019

Jednotné zkušební schéma společné části MZ - jarní období 2019
Publikováno: 15.01.2019

strana:   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

O škole

Studium

Projekty

Zřizovatel:  

Nová maturita