Ohlédnutí za deseti lety
"Bramborové pochoutky Vysočiny"

Zobrazeno: 1367

Letošní desátý ročník soutěže "O bramborovou pochoutku Vysočiny" je již minulostí. Deset let trvání soutěže však jistě stojí za ohlédnutí, krátké zhodnocení a pár čísel, která deset let spolupráce Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod s Ústředním bramborářským svazem dokumentují.

- První ročník soutěže se uskutečnil 17. října 2008. Soutěž byla součástí oslav stoletého výročí založení první bramborářské organizace v českých zemích a zúčastnilo se ho 8 družstev. Vítězem se stala OA a HŠ Havlíčkův Brod.

- Soutěže se v průběhu 10 let zúčastnilo 131 žáků, 7 z nich bylo na soutěži dvakrát.

- Všech deseti ročníků soutěže se kromě domácích zúčastnily týmy z Jihlavy. Velké Meziříčí přijelo na soutěž osmkrát, Dvůr Králové nad Labem, Žďár nad Sázavou a Chrudim pětkrát.

- V letech 2008 – 2012 byl součástí soutěže test znalostí zaměřený na brambory, od roku 2013 byl nahrazen soutěží zručnosti, tj. soutěží v loupání brambor a krájení bramborových hranolků.

- Každý rok připravovali soutěžící dva pokrmy z brambor. Bramborový salát se připravoval sedmkrát, moučník z bramborového těsta rovněž sedmkrát. Dvakrát soutěžící vařili bramborovou polévku, jednou mohli zvolit jakýkoli bramborový pokrm, jednou zapékali brambory, v roce 2015 smažili bramboráky a v letošním roce vařili bramborový guláš.

- Každý rok byly vyhodnoceny tři nejúspěšnější týmy, které obdržely poháry věnované od Ústředním bramborářským svazem. Mezi vyhodnocenými týmy se objevil tým z Jihlavy pětkrát, čtyřikrát putoval pohár Chrudimi, dvakrát do Žďáru nad Sázavou, Poděbrad a Dvora Králové nad Labem. Mezi úspěšné týmy patřili i žáci z Čáslavi, Třeště, Chocně, Velké Bíteše a Nitry. Vlastníkem největšího počtu pohárů je Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod.

- V roce 2015 se soutěže zúčastnil tým z družební školy z Nitry. Žáci Strednej školy gastronómie a cestovného ruchu připravili Zemiakové placky so slaninou a Zemiakový šalát a obsadili 2. místo v soutěži družstev.

Jaké pokrmy soutěžících z naší školy v jednotlivých letech nejvíce zabodovaly?

  • Lehký salát s mandlemi a kapary (Nikol Wolfová, 2008)

  • Lodičky z kynutého bramborového těsta plněné mascarpone a ovocem (Martina Heppnerová, 2009)

  • Bramborový krém s bylinkovým pestem (Martin Cimfl, 2010)

  • Bramborobroďák s vlašskými ořechy (Zuzana Fialová, 2011)

  • Brambory zapečené s náplní s mozzarelly doplněné glazurovanými cibulkami, omáčkou z portského víny a ozdobou z bramborové slámy (Vojtěch Hanzlík, 2012)

  • Kornoutek z bramborového těsta plněný lehkých krémem s malinovou omáčkou (Josef Osztatní, 2013)

  • Bramborové knedlíky plněné švestkami obalené ve strouhaném perníku podávané se švestkovou nutelou (Jan Doležal, 2014)

  • Bramborák s lesními houbami (Lukáš Gažák, 2015)

  • Lehký bramborový salát s kozím sýrem (Hana Uhlířová, 2016)

- Celých deset let soutěž zastřešuje představitel Ústředního bramborářského svazu Ing. Josef Králíček. Za vynikající spolupráci děkujeme.

- Za realizací soutěžních klání stojí mnoho hodin práce odborných učitelů a učitelů odborného výcviku, kteří žáky jednotlivých škol na soutěž připravovali. Desítky hodin věnoval každý rok přípravě soutěže tým pracovníků Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod, kterému patří velké uznání a poděkování.

Co popřát „Bramborové pochoutce Vysočiny“ do dalšího desetiletí? Určitě hodně zapálených žáků a učitelů, kvalitní brambory, nové nápady a řadu příjemných setkání v Havlíčkově Brodě.

Ing. Marie Mrázová
zástupkyně ředitele pro obory vzdělání s výučním listem a praktické vyučování

 

O škole

Studium

Projekty

Zřizovatel:  

Nová maturita