Ozdobné dekorování ovoce a zeleniny

Zobrazeno: 5398

Historie a současnost

Oblastí původu zeleninového a ovocného dekorování je Asie. Mistry tohoto umění jsou obyvatelé Číny, Thajska, Japonska a dalších států, nacházející se v této oblasti. Historie sahá až do 7. století, kdy v Číně vládla dynastie Tang (618-906) a dynastie Sung (960-1279). V té době už zdobily vyřezávaná zelenina a ovoce nejen císařské stoly, ale toto umění se šířilo i ve středních vrstvách.


Velký průlom do vyřezávání a zdobení pokrmů

učinila právě současnost. S možností cestování a

stále modernějších technologií vzrůstá vliv

západní civilizace na východě. Proto i tam se

klade velký důraz na zachování národní identity a jídla se pro větší atraktivnost přizdobují, což je samozřejmě velké lákadlo právě pro turisty.


Nejprve jedí oči“

Hezká ozdoba na talíři nebo na míse zhodnocuje pokrm i práci kuchaře. I obyčejnou svíčkovou na smetaně či klasický guláš můžeme vkusně přizdobit. Doba, kdy jsme v restauraci dostali jídlo přizdobené sterilovanou zeleninou je již dávno pryč! Trendem posledních let je jednoduchá zeleninová ozdoba, která pokrm barevně dotvoří, okrášlí a zároveň ho nepřebije.

Výrobky z ovoce a zeleniny

Na gastronomických výstavách a akcích můžeme vidět kromě slavnostních mís a nádherných pokrmů na talířích netradiční výrobky, které pak vévodí slavnostním tabulím. Jedná se o kategorii u nás nazývanou „zvláštní výrobky“, v cizině se pak užívá krásnější a výstižnější výraz „kuchařská a cukrářská artistika“. Do cukrářské artistiky lze zařadit výrobky například z čokolády, karamelu, marcipánu, perníku a do kuchařské artistiky patří skulptury z ledu, tuku, soli, těsta a samozřejmě z velice oblíbeného materiálu – ovoce a zeleniny.

O škole

Studium

Projekty

Zřizovatel:  

Nová maturita

 
     
Francouzsky

Nabízíme vzdělání,
které jde s dobou...

chev