Přichází doba ořechová

Zobrazeno: 4882

Je tu doba ořechová!

Kromě toho konzumace vlašských ořechů podporuje duševní činnost a inteligenci. Jsou bohaté na alfa-linolovou kyselinu, která je předchůdcem kyseliny eikosapentenové (EPA) i (DHA), obsažené také v rybím tuku. Tyto kyseliny mají preventivní vliv na onemocnění srdce a cév, snižují srážlivost krve a pomáhají imunitnímu systému.

Když se budete špatně stravovat, poroste vám kyselina Omega-6, tuto špatnou kyselinu Omega-3, obsažená v ořechu, snižuje. A pomáhá vyrovnat nerovnováhu. Doporučená denní dávka je jedna hrst denně (asi 55g) vlašských ořechů. Tato dávka obsahuje kolem 8g bílkovin a 3g vlákniny, která snižuje riziko rakoviny střev a divertikulózy.

Naše, nicméně většinou z Číny...

Plody ořešáku královského dává běžně pěstovaný strom v České republice. Po sklizni je nutné jejich rychlé usušení a skladování na suchých chladných místech. Jádro může být nažloutlé až světle hnědé, tmavé skvrny jsou známkou pomalého usušení. Pěstují se i odrůdy s jádrem načervenalým. Jádro by mělo být na lomu bílé až nažloutlé. Chuť jádra je příjemně olejnatá, někdy mírně trpká až nahořklá. Většina vlašských ořechů u nás prodávaných pochází z dovozu, např. z Číny.

Už dávno známe ale i ořechy cizokrajné, tvoří poměrně zvláštní skupinu hojně kupovaného ovoce. Jsou to vlastně semena, ořech musí zabezpečit růst mladého organismu rostliny, proto je především vynikající zásobárnou energie, některých růstových látek a v neposlední řadě i minerálů, za zmínku stojí zejména draslík, vápník a fosfor.

Jsou zdravé, ale pozor na ně!

Do skupiny "skořápkového" ovoce či zeleniny můžeme zahrnout vlašské, lískové a kokosové ořechy, mandle, jedlé kaštany a dále i pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, píniové oříšky nebo oříšky kešu. Specifickým druhem jsou arašídy, plody byliny podzemnice olejné. Z hlediska nutričních vlastností a jejich užití v kuchyni je snad lze zahrnout k výše uvedeným druhům.
 Správné usušení ořechů je pro jejich kvalitu velmi důležité. Při vyšším obsahu vody dochází pod skořápkou ořechů k rozvoji některých plísní, z nichž je snad nejnebezpečnější plíseň Aspergillus flavus. Tato plíseň při svém růstu produkuje toxin aflatoxin, který poškozuje játra a podporuje vznik zhoubných nádorů. Aflatoxiny se tvoří pouze při vyšších teplotách, jako nejnižší možné se uvádí teploty 16 - 17 °C, zpravidla se ale jedná o teploty nad 25 °C. Při troše smůly si tak můžeme aflatoxin "vyrobit" i doma. Proto je nutné si při nákupu ořechů bedlivě všímat, zda ořechy nejsou viditelně napadeny plísní a takové ořechy zásadně nekonzumovat. Při skladování doma je pak ideálním uložištěm lednička.

Podívejme se i na další blízké i vzdálenější "příbuzné" naší oblíbené poživatiny:

Arašídy

Arašídy, burské oříšky, názvy pro pražená semena lusků podzemnice olejné (latinsky "Arachis hypogaea"). Jedná se vlastně o luštěninu, stejně jako o hrách, nebo fazole. Burské oříšky se tedy řadí k zelenině.Arašídy obsahují významné  množství resveratrolu. Hrst arašídů obsahuje okolo 70 mikrogramů této léčivé látky.Tato látka se pro své
antioxidační a antibakteriální účinky používá jako doplněk stravy. Resveratrol ovlivňuje metabolismus lipidů a inhibuje
srážení krevních destiček. Předpokládá se, že díky své schopnosti inhibovat androgenní receptory má pozitivní vliv na prevenci rakoviny prostaty. Poslední výzkumy ukazují, že resveratrol se vyskytuje ve velkém množství rostlin a rostliny je zvýšenou měrou produkují, když jsou ve stresu, jako svou obranu pro přežití.
 



Jedlé kaštany

  Jedlé kaštany jsou plody stromu z čeledi bukovitých. Tyto stromy rostou na některých lokalitách i u v České republice, ale zde plní především funkci okrasnou. Ale i u nás spolehlivě plodí a přináší plody mnohdy i kvalitnější než jsou plody z dovozu. Kaštany jsou zpravidla velmi rychle napadány plísněmi, v domácnosti je nutné je rychle spotřebovat. Vysycháním kaštany velmi tvrdnou a stávají se pro tuto tvrdost nepoživatelnými. Při pečení kaštanů je nutné plody propíchnou jehlou nebo lépe naříznout, aby nedocházelo k jejich intenzivnímu praskání.



Lískové ořechy

Plody lísky obecné. Uvádí se na trh především loupané,pouze někdy i ve skořápce. K nám se dováží především
z Turecka. Slupka jádra by měla hnědá, jádro na lomu bílé s nažloutlým odstínem. Vůně oříšková, bez cizího
pachu, chuť olejnatá.

 
 

 
 
 

Kešu oříšky

Oříšky kešu jsou plodem ledvinovníku, který pochází z Jižní Ameriky. Oříšky obsahují asi 50 % tuků, 20 % bílkovin a asi 25 % cukrů. Z našich obchodů je známe již jako vyloupané ze skořápek a vzhledem k tomu, že každý jeden plod ledvinovníku poskytne také jen jeden oříšek, je jejich cena v porovnání s ostatními ořechy znatelně vyšší.


Kokosové ořechy

Kokosové ořechy jsou plody palmy, rozšířené v tropické
oblasti celého světa. V mladých plodech je tekutina, o které se někdy nesprávně hovoří jako o kokosovém mléku. Ovšem nejde o kokosové mléko, ale o kokosovou vodu, mléko se získává strouháním a lisováním bílého endospermu ořechu kopry. Kupované plody by měly při zatřesením vykazovat známky přítomnosti kokosové vody, neměly by mít prasklou nebo dokonce navrtanou skořápku. Endosperm jádra musí být čistě bílý. Načervenalé  zabarvení je znakem začínajícího mikrobiologického rozkladu jádra, což již bývá doprovázeno i nepříjemným zápachem.

Mandle

Mandle jsou jádra semen mandloně obecné. Barva semen může být okrová až světle hnědá, jádro na lomu bílé až krémové. Chuť musí bát typicky mandlová bez cizího pachu a chuti. U nás se prodávají zejména mandle původem z USA, v našich pražírnách se upravují.

Para ořechy

Para ořechy pocházejí z povodí Orinoka a Amazonky a svoje jméno dostaly proto, že byly vyváženy z brazilského přístavu Pará. Jsou to vlastně semena stromu zvaného juvie ztepilá. Tato semena jsou umístěna v plodu, který se na první pohled podobá kokosovému ořechu a každý taková plod může obsahovat až 40 semen. Skořápka para ořechů je velmi tvrdá a skrývá jádro obsahující až 60 % oleje. Proto po vyluštění velmi rychle žluknou. Jádro by mělo být na lomu bílé až slonově bílé, jakékoliv barevné změny jsou znakem napadení plísněmi a jsou zcela nepřípustné. Jádro musí mít nasládlou, nikdy ne nahořklou chuť


Pistácie

 Pistácie jsou příbuzné s již zmíněným ledvinovníkem (kešu oříšky) a patří do stejné botanické čeledi. Je to velmi stará kulturní rostlina a zmínky o jejím pěstování jsou již z doby před 3000 lety. Plody mají asi 60 % oleje, 20 % bílkovin a 15 % cukrů. Čerstvé vylouskané plody mají nazelenalou barvu a to i na řezu. Bohužel právě u pistácií bývá čas od času zjišťován nadlimitní obsah aflatoxinů, jsou proto v celé Evropě ostře sledované.





          
Třída N1. B - Společné stravování

O škole

Studium

Projekty

Zřizovatel:  

Nová maturita