Řecká kuchyně

Zobrazeno: 4193

Řecká kuchyně je velmi rozmanitá a poskytuje bohaté uspokojení jak milovníkům masa, tak vegetariánům. Její sláva je přitom stará několik tisíc let. Přesně řečeno, řecké kulinářské umění má 4000 let starou historii. Pokrmy jsou jakousi směsicí kuchyní různých států. Když smícháte jídla z Evropy, přimícháte k tomu kapku Malé Asie a okořeníte to špetkou Arábie dostanete řeckou kuchyni.

Klasická řecká kuchyně je velice chutná a zdravá. Její základ tvoří především zeleninové saláty,kvalitní maso, ryby a všudepřítomný olivový olej. V řeckém jídelníčku je možno najít osm hlavních druhů oliv. Často se setkáme s restovanými paprikami a vinným octem. Pro milovníky mléčných výrobků je zde vynikající ovčí sýr Feta, jehož náhražka se u nás prodává jako balkánský sýr.

Další typickou součástí řecké kuchyně jsou saláty a to převážně saláty zeleninové to jsou např. tzatziki, což je vlastně okurkový salát v česnekovém jogurtu. V Řecku se však připravuje salát z mnoha druhů zeleniny a dá se říci, že jeden lepší než druhý. Zálivka obsahuje olivový olej, který lahodně doplňuje chuť rajčat, paprik a dalších součástí salátu. Saláty bývají téměř standardní součástí každého jídla. Obvykle se podávají ve větším množství ,než jsme zvyklí u nás.

Na rozdíl od většiny Evropy, která ctí tradici bochníku bílého chleba, řecký kuchař stále používá plochý a kulatý chléb pita.

Proslulost zdejší kuchyně je postavena na čtyřech jednoduchých tajemstvích - jídla se vždy připravují z čerstvých ingrediencí, používá se mnoho bylinek a zeleniny, nechybí proslavený řecký olivový olej a hlavně, pokrmy jsou jednoduché.

Je skutečným potěšením ochutnat řecká rajčata, hlávkový salát, mrkev, cibuli, petržel a česnek a samozřejmě také čerstvé ovoce, například hroznové víno, meruňky, broskve, třešně, melouny, vodní melouny a mnoho dalších druhů.

 

Mezi tradiční řecká jídla patří moussaka, což je nákyp s baklažány a mletým masem. Peče se v troubě a po vytažení se zalije hustou bešamelovou omáčkou a ochutí skořicí. Při toulkách řeckými městečky vás určitě uchvátí vůně masa pečeného nad ohněm. Většinou půjde o tzv. suvlaki, což jsou kousky jehněčího nebo vepřového masa navlečené na špejli. Zajímavým jídlem je skordalia, bramborové pyré s olejem a větším množstvím česneku. Když vám číšník nabídne pokrm keftedakia, můžete vsadit boty na to, že vám přinese karbanátky ze skvělého hovězího masa.

 

Popis řecké kuchyně by nebyl úplný bez tradičního gyrosu. Laicky řečeno, je to kus jehněčího (ale i vepřového nebo kuřecího masa) ve tvaru velké štangle, která se zvolna opéká. Kuchaři z ní odřezávají kousky masa, které se stačily propéct. Gyros můžete dostat na talíři například s hranolky nebo vám ho mohou připravit do kornoutu z chlebové placky.

 

Typicky řeckým moučníkem je kataifi, závitek s ořechy a sirupem.

Řecká vína, alkohol i jiné nápoje: Řecko je místem, kde se narodil Dionýsos, patron vína. Proto není divu, že řecká vína patří mezi nejlepší na celém světě. Právem se objevovala na stolech předních evropských panovníků.

V  Řecku nepřijdou zkrátka ani milovníci poněkud ostřejšího pití. Typickým řeckým nápojem je ouzo, tedy čistý alkohol, jehož základní složkou je anýz. Když se do sklenice s ouzem přidá trocha vody, mělo by ouzo zbělat. Velmi ostrým pitím je rakije, která má velmi specifickou chuť. Samozřejmě mezi vyhlášené řecké speciality alkoholové povahy patří destilát Metaxa, což je zlatavá, medově chutnající brandy a Retsina – víno s chutí pryskyřice.

Nealkoholickým nápojům v Řecku kralují ovocné džusy, často připravené přímo před očima zákazníka. Říká se jim fresh džusy a většinou jsou šťávou z pomeranče.

Světově proslulá je také řecká káva, která má spoustu podob.













O škole

Studium

Projekty

Zřizovatel:  

Nová maturita