Rozdělení a značení vín

Zobrazeno: 4621

Česká republika 

1. Stolní vína – většina nepochází z ČR
2. Zemská vína – z malých vinařství
3. Jakostní odrůdová vína
4. Známková vína – z více odrůd
5. Jakostní odrůdová vína s přívlastkem

-         kabinet
-         pozdní sběr
-         výběr z hroznů
-         výběr z bobulí
-         výběr z cibeb
-         ledová vína
-         slámová vína 

Francie

1. Stolní vína – Vin de Table
2. Selská vína – Vin de Pays
3.
V.D.Q.S. – Vin de Qualité Supérieure (nejvyšší kvalita)
4. A.O.C
– výběr z hroznů Appellation - d´Orgine Controlée
5. Premier cru – 99% z jedné odrůdy
6. Grang cru – 100% jedné odrůdy
 

Itálie

1. Stolní – Vino da Tajola
2. Selská – I.G.T
3. D.O.C – kontrolovaný původ hroznů
4. D.O.C.G – nejvyšší kvalita (Barolo, Nebiolo)
5. Classico
– klasická metoda, z klasických odrůd, z klasických poloh
6. Superiore – má o 1% více alkoholu než ostatní
7. Riserva
– víno zraje v lahvi 0,5 – 2 roky (špičkové kvality)

Rakousko, Německo

1. Stolní - Tafel Wein ( německé – Deutscher)
2. Selská, zemská vína – Land Wein
Q.b.A – kontrolovaný původ hroznů
Q.m.P – s přívlastkem ( německá T.B.A)
Schaum Wein – šumivá vína
AUSBRUCH – nejvyšší přívlastek v Rakousku
 

Značení vín 

FRANCIE

VIN  DOUX  NATUREL – přírodně sladké víno
VIN  DE LIQUER
– dolihované, likérové víno
VIN  DE PAILLE
– slámové víno
DEMI  SEC
- polosuché
MIS  EN  BOTEILLES  AU CHÂTEU
– plněno v Château (Šató)

ITÁLIE 

SECO - suché
SEMI-SECO - polosuché
DOLCE - sladké
PASSITO - sladké
RECIOTO - sladké
ASCIUTTO – přírodní, suché

NĚMECKO 

EXTRA  TROCKEN – extra suché
HOLBTROCKEN
- polosuché
MILD
- sladké
EXTRA HERB
– extra suché, přírodní víno 

DALŠÍ ZNAČENÍ NA ETIKETÁCH

Bitter - hořké
Bianco – bílé
Leiblich – sladké
Frizante
–  perlivé
Rosso – červené
Rosato – růžové
Schaumwein – šumivé
Chiretto – růžové
 

Vybrané druhy vín

FRANCIE

Château Margaux – červené víno, odrůda Cabernet Sauvignon, z Bordeaux

Château Chalon – žluté víno ze savojské oblasti

Cahors – „černé víno, Jihozápadní Francie, odrůda Malbec

Anjou – růžové víno z povodí řeky Loiry

Châteauneuf do Pape – červené víno z povodí řeky Rhöny

Chablis – bílé víno, burgundská oblast, odrůda Chardonay

Beaujolais – červené víno, burgundská oblast, odrůda Gamay + Pinot Noir

Mercier – šampaňské, bílé i růžové, oblast Champagne

ITÁLIE

Barolo – červené víno, odrůda Nebiolo, severní oblast, kraj Piemonte
Soavé – bílé, lehké víno z oblasti Veneto /kolem města Verony/
Chianti – slavné červené toskánské víno, znak = černý kohout ve zlatém poli
Valpolicea – červené i bílé víno, původem z Lombardie
Taurasi – červené víno, oblast Campánie
Fiano di Avelino
– bílé víno
Lacrima Christi – Kristovy slzy, dolihované víno, červené i bílé, Campánie /fortifikované/
Asti Spumante – šumivé víno, slavný italský sekt, oblast Veneto

NĚMECKO 

Bencasteler Doctor – bílé víno, slavné moselské, povodí řeky Mosely /jedno z nejdražších/
Johanniesberger Riesling – pravý německý Ryzlink, oblast Faltz /falcká/
Swartze Katz
– polosuchá vína, směsi
Schilcher
– růžové z Rakouska 

ŘECKO

Restina of Attika – bílé víno s příchutí pryskyřice /i růžové/
Nemea
– červené víno, /Herkulova krev/
Muskat ze Samosu – bílé víno, sladké, z ostrova Samos

ŠPANĚLSKO

Sherry Jerez – dolihované, v okolí města Jerez /původ výroby/
Rioja
– červené víno

PORTUGALSKO

Tawny Potr – dolihované červené víno
Madeira
– dolihované, červené i bílé víno, z ostrova Madeira
 

MAĎARSKO

Tokaj Aszu – botrytické bílé víno
Ergi Bikaver – známé červené víno /Býčí krev/
 

KYPR

Commanderie St. John – dolihované víno Maltézkých rytířů


O škole

Studium

Projekty

Zřizovatel:  

Nová maturita