Účast na mezinárodní gastronomické
soutěži v Remeši

Zobrazeno: 4478

Dne 29. listopadu 2015 jsme se v doprovodu Mgr. Hany Pertlové a Mgr. Marie Bohuslavové vypravili do Francie. Cílem naší cesty bylo francouzské město Remeš, kde se konala mezinárodní soutěž hotelových škol ve vaření Trofej Philippa Milla. Pod přísným dohledem největších francouzských kuchařských hvězd, několika držitelů ocenění nejlepší kuchař Francie, jsme připravovali slaný a sladký chod. V časovém limitu jsme museli zhotovit dva pokrmy za použití čtyř surovin, regionálních produktů ze čtyř koutů regionu Champagne-Ardenne: křepelek, medu, tvarohu a piva. Oba chody jsme pak představili a servírovali odborné porotě.

Samotné soutěži však předcházel dvouměsíční náročný trénink za vydatné pomoci odborných učitelek Marie Čápové a Hany Pertlové. Každý týden jsme se scházeli v gastronomickém centru na pracovišti Kyjovská a poctivě nacvičovali na takto velkou soutěž. Nedokázali jsme si představit, co nás čeká, ale i tak jsme se těšili, že poznáme nové prostředí, lidi a hlavně si vyzkoušíme vařit pod dohledem „michelinského profíka“.

V den soutěže 30. listopadu jsme vstávali časně ráno a bez snídaně vyrazili směr Lycée Gustave Eiffel, kde již na nás čekal garant soutěže - remešský kuchař Philippe Mille.

V restauraci školy jsme obdrželi rondony, kuchařské zástěry a čepice a po rychlém občerstvení jsme se šli převléct a nachystat. Jednotliví soutěžící byli po patnácti minutách zavedeni do školní kuchyně, kde si vše potřebné připravili a mohli začít vařit. I přes nervozitu jsme se s chutí pustili do práce. Po vypršení časového limitu jsme pokrmy donesli před odbornou porotu a představili je.

Odměnou nám byl slavnostní oběd v restauraci školy, kde jsme prvně ochutnali šampaňské a foa gra. Jakmile jsme nabrali síly, vyjeli jsme na prohlídku sklepů – Veuve-Clicquot. Byl to pro nás nezapomenutelný zážitek vidět, kde skladují lahve s šampaňským. Po odborné prohlídce následovala ochutnávka těchto vín.

 

V šest hodin večer jsme všichni společně vyjeli do CCI de Reims et d´Epernay na vyhlášení výsledků. Nervozita byla cítit na každém kroku a my byli napjati, jak to vše dopadne. I když jsme neobsadili první místa, byli jsme velmi dobře ohodnoceni a v náročné konkurenci jsme dosáhli na čtvrté místo. Velké poděkování jsme obdrželi i od radní Kraje Vysočina Ing. Jany Fialové, která nás sem přijela podpořit.

V úterý na nás čekala Remeš se svou katedrálou. Prohlídku s námi absolvovali i dva soutěžící z Maroka a tak jsme si mohli prohloubit své znalosti z angličtiny. I tento den jsme měli možnost ochutnat místní kuchyni, na kterou budeme dlouho vzpomínat.

Na závěr bychom chtěli poděkovat našim odborným učitelkám za přípravu na soutěž i možnost naši školu reprezentovat v zahraničí a zároveň poděkovat také Mgr. Marii Bohuslavové za trpělivost a pomoc s překlady do francouzštiny. Věříme, že budeme mít příležitost se podílet na dalších podobných akcích.
 

Dalších 112 fotografií je k dispozici ve fotogalerii pod názvem Mezinárodní gastronomická soutěž v Remeši.

Adéla Dangová - třída K3. a Jakub Flégr - třída N2.


 

O škole

Studium

Projekty

Zřizovatel:  

Nová maturita