Výsledky 11. ročníku soutěže
"O bramborovou pochoutku Vysočiny"

Zobrazeno: 857

V pátek 19. října 2018 proběhl v Obchodní akademii a Hotelové škole Havlíčkův Brod již jedenáctý ročník soutěže „O bramborovou pochoutku Vysočiny“, kterou připravila škola ve spolupráci s Českým bramborářským svazem.

Soutěž zahájila radní Kraje Vysočina Ing. Jana Fialová, MBA a přivítala 8 dvoučlenných týmů. Pět týmů reprezentovalo gastronomické školy z Vysočiny a okolí. OA, SZŠ a SŠOS Jihlava přijela se svými kolegy z partnerské školy z francouzského regionu Champagne Ardenne a vytvořila tak dva kombinované týmy. Dalším zahraničním hostem byl tým z partnerského kraje Nitra ze Strednej odbornej školy gastronómie a cestovného ruchu.

Soutěžící přivítal rovněž pan Miroslav Chlan, předseda Českého bramborářského svazu, za město Havlíčkův Brod místostarosta pan Ing. Čeněk Jůzl. Za pořadatele promluvil ředitel Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod Mgr. Jiří Forman, který připomenul sté výročí vzniku Československé republiky a připomenul tradiční pokrmy prvorepublikové gastronomie, kterou se soutěžící měli inspirovat..
 

Slavnostní zahájení:

 

   
   

Soutěžící se utkali ve dvou kategoriích. Jeden člen soutěžního týmu připravoval moučník z bramborového těsta a druhý člen týmu bramborový salát, který následně použil při přípravě osmi kusů obložených chlebíčků.

Recepty moučníků z bramborového těsta byly rozmanité – od tradičních bramborových knedlíků, placek a lokší až po bramborové suflé. U chlebíčků dominovala chuť bramborového salátu, na ozdobení byly použity různé druhy uzenin, vajíček a zeleniny.

Odborná porota:

Každou ze soutěžních disciplín hodnotila odborná komise. Hodnocení vzhledu, vůně a chutě pokrmu se ujala porota složená z odborníků z praxe. Předsedou poroty byl pan Bohuslav Rasocha (MV Catering Havlíčkův Brod), účast v komisi přijali Daniel Toman, šéfkuchař Hotelu U Zlatého lva v Havlíčkově Brodě a paní Marie Urbancová, která zastupovala Český bramborářský svaz. Práci soutěžících v kuchyni hodnotila paní Ivana Šlechtová z Hotelu Slávie Pelhřimov a pan Tomáš Hluchý z Hotelu Kaskáda v Ledči nad Sázavou.

 

Soutěže se zúčastnilo osm týmů:

 

Jméno a příjmení Škola Doprovod
Simona Chládková
Pavel Pavlíček
Obchodní akademie a Hotelová škola Třebíč  Zdenka Klímová
Natálie Kindlová
Nikola Hüblová
OA a SOŠ cestovního ruchu Choceň  Pavlína Šedová
 Hana Hašková
Barbora Malá
Adéla Turinová
 SOŠ a SOU Třešť  Petra Pátková
 Zdenka Podhorská
Marin Miličevič
Michaela Batelková
 SŠ obchodní a služeb Žďár nad Sázavou, s. r. o.  Miluše Pesserová
Bénédicte Garnier
Natálie Škorpíková
 OA, SZŠ a SŠOS Jihlava / Francie  Dana Veselá
Arthur Wrincq
Tomáš Padrnos
 OA, SZŠ a SŠOS Jihlava / Francie
Samuel Gažo
Vladimír Fúska
 SOŠ gastronómie a cestovného ruchu Nitra  Bc. Darina Sokolová
Matěj Jirgl
Pavel Petrek
 Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod  Jaroslava Žáková

 

Výsledky jednotlivců:

 
Kategorie „Moučník z bramborového těsta“

3. místo: Jemné bramborové knedlíky plněné švestkami s marcipánovými brambůrky podávané se švestkovým chutney
Adéla Turínová (soutěžící č. 7 A ze SOŠ a SOU Třešť).

 

2. místo: Bramborové suflé s hruškovým ratatouille s flambovanou hruškou.
Matěj Jirgl (soutěžící 5A z Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod)

 

1. místo: Guĺky zo zemiakového cesta plnené čučoriedkami a tvarohom
Samuel Gažo (soutěžící 3A ze Strednej odbornej školy gastronómie a cestovného ruchu Nitra).


Kategorie „Chlebíček s bramborovým salátem“

3. místo: Chlebíček s bramborovým salátem a majonézovým přelivem.
Nikola Hüblová (soutěžící 8B z OA a Střední odborné školy cestovního ruchu Choceň)

 

2. místo: Obložený chlebíček so zemiakovým šalátom
Vladimír Fúska (soutěžící 3B ze Strednej odbornej školy gastronómie a cestovného ruchu Nitra).

 

1. místo: Obložené chlebíčky s turistickým salámem
Michela Batelková (soutěžící 2B ze Střední školy obchodní a služeb SČMSD, Žďár nad Sázavou, s. r. o.

 

  

 Výsledky družstev:


Umístění týmů odpovídá součtu bodů, které získali členové týmu ve své kategorii.

3. místo: Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod
Matěj Jirgl a Pavel Petrek - 229 bodů.

2. místo: Střední škola obchodní a služeb SČMSD, Žďár nad Sázavou, s. r. o.
Marin Miličevič a Michaela Batelková – 234 bodů.
 

1. místo: Stredná odborná škola gastronómie a cestovného ruchu Nitra
Samuel Gažo a Vladimír Fúska – 241 bodů


 

 

Vítězové jednotlivých kategorií obdrželi finanční odměnu a sadu nožů věnovanou Krajem Vysočina. Tři nejlepší soutěžní týmy obdržely diplomy a poháry, které věnoval Český bramborářský svaz, z.s.

Radní Kraje Vysočina Ing. Jana Fialová, MBA, ocenila sadou nožů originální recept soutěžící Bénédicte Garnier z Francie - Double Pomme Frit (Dvojité grilované jablko).

Obrázky ze soutěže:

 



 








 


Děkujeme všem soutěžícím a jejich učitelům za účast v soutěži a těšíme se na viděnou v Havlíčkově Brodě při dvanáctém ročníku soutěže O bramborovou pochoutku Vysočiny dne 18. října 2019.

Zpráva o soutěži v Havlíčkobrofském deníku - zde.

Za organizátory soutěže

Ing. Marie Mrázová
zástupkyně ředitele pro obory vzdělání s výučním listem a praktické vyučování

Foto: Ing. Zdeněk Janča

O škole

Studium

Projekty

Zřizovatel:  

Nová maturita