Zahraniční praxe v roce 2013

Zobrazeno: 5709

1. Tunisko: hotel Club El Bousten, Hammamet


Jak se říká, čekat se vyplatí, jelikož nám přišla nabídka na 6 týdenní praxi do Tuniska na poslední chvíli. My jsme měli okamžitě jasno, kam chceme, a přes drobné potíže jsme 11 června odletěli do tuniského města Enfidhy. Odtud jsme jeli přibližně 40 km do města Hammamet, kde byl cíl naší cesty… Hotel Club El Bousten.

Ihned po příjezdu jsme byli ubytováni vcelku pěkných bungalovech, které byly naším domovem po celých 6 týdnů. Naše práce byla rozdělena vždy po dvou týdnech. Dva týdny jsme pracovali v baru, v restauraci a v kuchyni. Ze začátku komunikace mezi námi a pracovníky hotelu poněkud kulhala, ale postupem času jsme se spřátelili a práce byla hned o něco lepší.

Ve volných dnech jsme se opalovali na překrásné pláži, nebo jsme cestovali za nákupními možnostmi do Yasminu (cca. 5 km od hotelu). Všechnu práci, která nám byla přidělena, jsme zvládli, i když občas s drobnými problémy, jelikož místní obyvatelé, kteří přicestovali do hotelu, se nechovali příliš kultivovaně.

Během pobytu v Tunisku se posílilo kamarádství mezi námi a přivezli jsme si krásné vzpomínky, zkušenosti, opálení, suvenýry na památku, ale navázali jsme také nová přátelství s místními lidmi a poznali jsme jejich kulturu. Praxe se nám líbila a věříme, že budeme mít možnost se do této země ještě někdy podívat.

Žáci třídy H3.

 

 

2. Švédsko - penzion Annenberg, Bottnaryd

Z naší praxe ve Švédsku jsme měli z prvopočátku strach, ale příjemně nás překvapilo, že opak byl pravdou. Když jsme 31. června 2013 odjížděli na celý měsíc někam do neznáma, děsilo nás to. Jeli jsme autobusem dlouhých 24 hodin. Dokonce jsme se plavili i trajektem a cestou se také zastavili v hlavním městě Dánska Kodani, jež nás uchvátila místní architekturou zahrnující jak staré historické památky, tak i mnoho moderních zajímavých budov.

Večer, asi kolem osmé hodiny, jsme dorazili na pension Anneberg, kde jsme se hned pustili do práce. Měli jsme o práci vždy postaráno a málokdy jsme se nudili, alespoň nám to rychle utíkalo. Dělali jsme všechno možné, od příprav snídaní, nekonečného mytí nádobí, každodenních úklidů sociálního zařízení, úklidů pokojů až po zahrádkářské práce. Pobyt nám velmi zpříjemňovali milí lidé, dobré jídlo, vtípky pana šéfa, krásná příroda a hlavně zajímavé výlety - například hlavní město Švédska Stockholm nebo město Goteborg, kde byl ten nejúžasnější zábavní park, jaký jsme kdy spatřili. 

Čas nám tam ubíhal neskutečně rychle a nám se náš pobyt ve Skandinávii čím dál více krátil. V posledním týdnu naší praxe nás vystřídaly spolužačky ze třídy a my jsme si tak mohli užívat poslední dny krásného Švédska. Dokonce jsme byli zváni i na jednu z akcí u Švédů. V den našeho odjezdu zpátky do Čech nám pan šéf udělal výbornou svačinu, rozloučili jsme se se všemi a mohli tak vyrazit. Po této měsíční praxi na severu se nám hodně stýská, moc se nám tam líbilo a doufáme, že jsme tam nebyli naposledy.

Studenti třídy H4.
 


 
3. Itálie: hotel Al Capitano, Caorle
 


Část letošních prázdnin jsme s několika kamarádkami ze školy strávily v italském hotelu Al Capitano, kde jsme absolvovaly praxi. Nabídka pracovat v hotelu v cizině nás velmi zaujala, protože jsme si mohly vyzkoušet nejen praktické znalosti, které jsme zatím ve škole načerpaly, ale mohly jsme využít a zlepšit svoji jazykovou výbavu. Třítýdenní pobyt u moře také neznamenal velkou finanční zátěž vzhledem k faktu, že dopravu, ubytování a stravu hradila cestovní kancelář. Po příjezdu a ubytování jsme byly seznámeny s našimi úkoly, ty zůstaly po dobu pobytu téměř nezměněny. Jasně a přehledně jsme byly informovány také o našem stravování, kde a v kterou dobu máme nárok na jídlo a pití.

Ráno jsme vstávaly patnáct minut před šestou a od šesti hodin jsme začínaly pracovat. S kamarádkou jsme se pravidelně střídaly při přípravě rautového stolu a v kuchyni. Na stůl v jídelně bylo třeba vyrovnat sklo a talíře, doplnění různých pokrmů. Snídaně v hotelu byly vedeny formou bufetu, musely jsme se tedy postarat pouze o dostatečné zásoby nabízených potravin. Po přípravě rautového stolu jsme pomáhaly v kuchyni, kde se většinou škrábaly brambory, loupala a krájela cibule nebo čistila zelenina a také mylo nádobí. Po příchodu zákazníků jsme prováděly debaras talířů a skla. Po ukončení snídaní následoval úklid a následovalo naše osobní volno až do sedmnácti hodin. Večeře se podávaly formou teplých jídel dle výběru hostů. Od páté hodiny odpolední jsme začaly chystat v jídelně stoly. Přestože se k večeři podávala teplá jídla, byl v jídelně opět k dispozici rautový stůl. Na něj se připravily teriny, polévkové talíře, misky a gastronádoby se zeleninou. Když přišli hosté, sami si nalili polévku a potom se jim donesl hlavní chod dle jejich výběru. Po večeřích následoval úklid kuchyně a jídelny, vytření podlah a poté jsme měly osobní volno. Práce byla tedy poměrně jednotvárná, ale jasně vymezená. Věděly jsme dobře, co máme kdy dělat. Líbilo se nám také prostředí a pobyt u moře. Praxi nám ale poněkud kazilo brzké vstávání a fakt, že jsme neměly jediný volný den. Přestože pro nás byla ze strany hotelu zajištěna strava a ubytování, uvítaly bychom alespoň malou finanční odměnu. Uložené úkoly jsme se snažily splnit profesionálně a během pobytu nám nebyly sděleny žádné výtky na kvalitu naší práce.

Za přínos lze zcela jistě označit nutnost komunikace v cizím jazyce. Také jsme si procvičily roznášení talířů. Pobyt mezi hotelovými hosty v zahraničí nám přinesl překvapivé zjištění, že mnozí čeští turisté jedou do ciziny, ale vyžadují zde české jídlo a prostředí. Hotelový provoz se tomu musel přizpůsobovat. V kuchyni se vařila česká jídla z českých surovin a jejich výdej převažoval nad italskými pokrmy, které byly také v nabídce. Účast na takové formě praxe pro nás znamenala mnoho nových zkušeností a cenných poznatků, které jistě využijeme v budoucnosti.

Martina Krupková, třída H3.
 

 

 

O škole

Studium

Projekty

Zřizovatel:  

Maturita

       
 
     
Francouzsky

Nabízíme vzdělání,
které jde s dobou...

chev