Základní informace o kávě a její historii

Zobrazeno: 4967

  • Coffea – kávovník, rostlina na které rostou a dozrávají kávová zrna (keř, strom i liána) je 10 – 15 m vysoká, potřebuje teplo a vlhko, má sytě zelené listy, kopinatý tvar, bílé květy, které nádherně voní, červené plody – dvě zrna v kožovité slupce – zelená káva. Zelená káva se skladuje až 10 let, pražená do 6 měsíců Rozeznáváme dva druhy kávovníků Coffea Arabica (jemnější) , Coffea Robusta (tmavší, vyšší obsah kofeinu), vždy se míchají směsi ( cena na světovém trhu je 5 – 200 dolarů / kg) Nejlepší směs kávy - Monte blue, Grande cuvée, Segafrego, Zlatá směs.

  • Dřevo z kávovníků se průmyslově využívá na výrobu vycházkových holí apod.

  • Z kávových listů se vaří čaj.

  • Obsah kofeinu je 1 – 2,5 %.

  • Keře plodí po 3 – 4 letech dalších 70 let.

  • Z jedno keře se získá 2,5 Kg zelené kávy, z té 0,5 Kg pražené kávy.

  • Největší vývozci kávy Etiopie a Columbie.

  • Nejvíce kávy podle statistiky konzumují národy Severní Evropy - Švédsko, Dánko.

  • Do Evropy se dostala v 17. století – Benátky 1645, Vídeň 1683, Paříž 1642.

  • Do Vídně přivezli žoky s kávou Turci, první kavárnu založil Polák („Košický“), byl to překladatel, který využil svých schopností na získání podrobných informací pro přípravu kávy. Na počest Turků podával ke kávě kromě vody a cukru také sušenku ve tvaru půlměsíce (zvyk používaný dodnes).


  • Kávovar je italský vynález se staletou tradicí, stále se využívá pákový, pouze se mění desing.

  • Před vlastním použitím se musí vždy dobře rozehřát , na kávovaru se nahřívají i šálky, čerstvě namlet káva a dobrý odborník uvaří nejdříve 2 – 3 kávy, které se vylijí.

  • V Itálii se vaří espresso (rychlík) s různým dávkováním vody 30 – 50 ml, 7 gr. kávy.

  • Itálie má nejširší síť Caffé barů, málokdo si vaří kávu doma.

  • Již z názvu vyplývá, že káva se připravuje velmi krátkou dobu25 sekund.

  • Tlak v přístroji má 9 barů, teplota vody je 96 °C.

  • Důležitý je výběr hrnečků – silnostěnné, kónický tvar (skleněné nebo porcelánové).

  • Pravé italské espresso je malé, 30ml vody a 0,5 cm husté pěny (musí udržet cukr).

  • Ke kávě se vždy podává voda (sklenička – vodovka) a další doplňky.

  • Dalším oblíbeným druhem kávy v Itálii je Cappuccino a Latté.

  • Cappuccino se připravuje v hrníčku s větším obsahem, jeho součástí je hustá pěna a zdobení kakaem – sypátko, dalším zdobením jsou tekuté čokolády a karamely – na cappuccino se jimi kreslí – pavučina, srdce apod. / Cappuccino Pana (+ šlehačka) /

  • Mléko na cappuccino se nahřívá v nerezové konvičce (½ mléka) a musí se po ohřátí setřásat, musí být vždy čerstvé, plnotučné a dobře vychlazené – záruka pevné pěny.

  • Latté je espresso s teplým mlékem a mléčnou pěnou, zdobí se kakaem. Podává se ve speciálním skle a musí tvořit 3 vrstvy.

  • Macchiato (makyáto) – espresso s malým množstvím mléčné pěny.

  • Mocca (přístav) – v Itálii Ristreto ( také Picolo) – pouze 20 ml vody. Podává se horká voda na dolití (Caffé americano) - zvlášť!

  • Ledová káva se připravuje v šejkru – kostky ledu, cukr, aspresso, podává se ve špičkách. Caffé Coreto + alkohol, nejčastěji Grapa. Espresso Romano + citr, kůra.

O škole

Studium

Projekty

Zřizovatel:  

Nová maturita

 
     
Francouzsky

Nabízíme vzdělání,
které jde s dobou...

chev