I ve školním roce 2024/25 pokračují výjezdy žáků Obchodní akademie a Hotelové školy
Havlíčkův Brod v programu Erasmus+. Ojedinělou příležitost využili tři žáci oborů Cukrář a
Pekař, kteří společně s učitelkou odborného výcviku odletěli na dva týdny do San Antonia
v Texasu, USA.
Samotný let do Dallasu přes Londýn byl pro naše žáky velkým zážitkem. V San Antoniu na ně
čekal vybavený apartmán a paní Monika, která po celou dobu pobytu provázela. V cukrářské
dílně Laika Cheesecake se věnovali zejména přípravě známých amerických dezertů. V rámci
stáže navštívili Culinary Institut of Amerika a střední gastronomickou školu, kde se učili
připravit dezert „Tres leches“ (Třímlékový dort), cookies a mexické tortillas. Velkým zážitkem
byla také návštěva festivalu Around the World, kde se prezentovaly svými tradičními oděvy,
tancem i gastronomií různé země u celého světa.
Naši žáci přispěli také k propagaci českého cukrářského a pekařského umění, když připravili
koláče, záviny, věnečky a rolády na dožínkovou slavnost a následující víkend na setkání
potomků českých, slovenských, polských a německých přistěhovalců.
Volný čas využili k návštěvě zajímavých míst San Antonia a jeho okolí, městečka Banderas i
skvěle zásobených prodejen.
Všichni tři žáci i paní učitelka ocenili možnost odborné praxe v USA a výhody programu
Erasmus+, který je řízen Domem zahraniční spolupráce a je podpořen Evropskou unií.
Náklady na dopravu, pojištění, ubytování, stravování a doprovodný program byly hrazeny
z přiděleného grantu.
Ing. Marie Mrázová
koordinátorka projektu