Soutěž Trophée Mille Česká republika 2019

oahshb Školní novinky, Soutěžní úspěchy

Pod názvem Trophée Mille probíhá každý rok ve Francii soutěž žáků středních škol pod záštitou významného představitele francouzské gastronomie pana Philippa Milla, šéfkuchaře hotelu Domaine Les Crayéres v Remeši, který získal v letech 2011 a 2012 dvě michelinské hvězdy.

16. listopadu 2019 se konalo poprvé národní kolo této soutěže v České republice. Osm dvoučlenných týmů z gastronomicky zaměřených škol České republiky se utkalo o cenu Philippa Mille v pasáži jihlavského nákupního centra Citypark. Úkolem pro soutěžící bylo před zraky odborné poroty i veřejnosti uvařit z povinných surovin, kterými byly králičí hřbet, brambory, farmářský tvaroh a med z Vysočiny, šest porcí slaného pokrmu a šest porcí sladkého pokrmu.

Obchodní akademii a Hotelovou školu v soutěži zastupovala Martina Koumarová a Martin Havlíček pod vedením učitelky gastronomických předmětů Ing. Mgr. Hany Pertlové. 

Martin připravil králičí hřbet ve fáši, který doplnil omáčkou Demi-glace a přílohami z brambor a zeleniny. Martina okouzlila porotu i přihlížející veřejnost zářivým tvarohovým dezertem, který nesl název Medové zlato.

 

I když náš tým postup do mezinárodního kola soutěže nevybojoval, obstál v obrovské konkurenci výborně a odnesl si ze soutěže nezapomenutelné zážitky.

Rozsáhlá fotodokumentace o soutěži je k nahlédnutí na FB Kraje Vysočina

Gratulujeme a přejeme našim šikovným mladým gastronomům hodně dalších úspěchů!

Ing. Marie Mrázová
zástupkyně ředitele pro praktické vyučování