Mezinárodní projekty: Projekt „Vaříme společně“

oahshb Projekty

Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod se stala jedním z partnerů projektu Cooking Together – Vaříme společně, který připravil Kraj Vysočina a partnerský Région Champagne-Ardene. Cílem projektu je především zlepšení kvality a vzdělávací nabídky v obou regionech a výměna zkušeností z oblasti vzdělávání v gastronomických oborech.

13. a 14. dubna proběhla v Obchodní akademii a Hotelové škole Havlíčkův Brod jedna z plánovaných aktivit tohoto projektu. Školu navštívilo 6 učitelů – gastronomů z regionu Champagne-Ardene, aby se zúčastnili společného vaření dvou tříchodových menu s odbornou učitelkou Mgr. Hanou Pertlovou a učitelkou odborného výcviku Vladimírou Liškovou.

 

Po krátkém přivítání ředitelem školy Mgr. Jiřím Formanem zamířili francouzští hosté do školního gastrocentra, aby za asistence českých kolegyň připravili první menu.

Předkrm:
Marinovaná červená řepa s kozím sýrem a rukolou

Hlavní chod:
Pečené jehněčí kolínko na špenátovém lůžku se šťouchaným bramborem

Moučník:
Bramborové knedlíčky plněné švestkami obalené ve strouhaném perníku podávané se švestkovou nutelou

 

V kuchyni vládla celé dopoledne velmi dobrá pracovní atmosféra, tlumočnice paní učitelka Mgr. Marie Bohuslavová téměř nepřetržitě překládala dotazy francouzských odborníků a odpovědi učitelek.

Účastnící projektu a pozvaní hosté ochutnali všechny připravené pokrmy, které jim předkládali u slavnostní tabule žáci třídy H1. pod vedením vedoucí učitelky odborného výcviku paní Nadi Žáčkové – viz video ……..zde.

Po obědě následovala prohlídka školy a návštěva Měšťanského pivovaru Havlíčkův Brod.

Druhý den zahájili francouzští gastronomové krátkou prohlídkou školních cukrářských dílen a návštěvou barmanského kurzu. Poté se opět věnovali společnému vaření ve školním gastrocentru. Naplánované pokrmy představovaly typickou českou gastronomii:
Polévka:
Vývar z volské oháňky s játrovými knedlíčky a domácími nudlemi

Hlavní chod:
Svíčková na smetaně, karlovarský a houskový knedlík

Moučník:
Kynutý koláč s jablečnými povidly a tvarohem

Při společném vaření a následném posezení u oběda zazněla pochvalná slova nejen na pokrmy české kuchyně, ale i na dovednosti paní učitelky Pertlové a Liškové. Obě učitelky se mohou těšit na červnovou návštěvu Champagne-Ardene a společné vaření s francouzskými kolegy.

Na společném dvoudenním vaření se podílely nejen dvě výše jmenované učitelky. Velkou zásluhu na úspěšném průběhu projektových aktivit má také paní učitelka Mgr. Bohuslavová, která celé dva dny pracovala v roli tlumočníka, a kolektiv učitelek gastronomických předmětů a učitelek odborného výcviku, které spolupracovaly při sestavování menu, přípravě občerstvení a slavnostní tabule.

Dallší videoukázku ze společného mezinárodního vaření si lze pohédnout na následujícím odkazu..……..zde

Text:  Ing. Marie Mrázová
FotoMgr. Karel Sedlák, Ing. Zdeněk Janča