Kuchař Vysočiny Junior 2020 open

Karel Sedlák Školní novinky, Soutěže

Ve čtvrtek 5. března 2020 proběhl v budově Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod pátý ročník soutěže Kuchař Vysočiny Junior 2020 open. Záštitu nad soutěží převzala Ing. Jana Fialová, MBA, radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu a Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.

Soutěž byla určena žákům středních gastronomických škol a učilišť a zúčastnilo se jí devět dvoučlenných týmů z Kraje Vysočina a jeden tým z SOŠ a SOU obchodu a služeb Chrudim.

Jeden člen týmu připravoval v časovém limitu 45 minut hlavní chod s přílohou a omáčkou a druhý se věnoval přípravě studeného předkrmu. Povinnou surovinou pro přípravu hlavního pokrmu bylo kuřecí prsu supreme a pro předkrm červená řepa.

Porota byla sestavena z certifikovaných komisařů Asociace kuchařů a cukrářů České repubiky. Funkci předsedy přijal již počtvrté pan Lukáš Ende, dalšími komisaři byli pan Pavel Bortník a pan Tomáš Kourek. Do hodnocení se zapojila rovněž Ing. Jana Fialová, radní Kraje Vysočina.

Porota se zaměřila zejména na hodnocení organizace práce, dodržování hygienických pravidel, využití surovin, chuť pokrmu a jeho prezentaci na talíři.

V kategorii Hlavní pokrm byli nejlépe hodnoceni:

Pořadí

Soutěžní číslo

Jméno

Škola

Název pokrmu

1

2

Tereza Pekařová

SOŠ a SOU obchodu
a služeb Chrudim

Pečený kuřecí supreme, bramborové pyré s lanýžovým máslem, mrkvové pyré, glazovaná zelenina, žampiony, smetanová omáčka

2

8

Michaela Prášilová

SŠ gastronomická
Adolpha Kolpinga

Kuřecí supreme plněný mandlovou bylinkovou náplní, mačkané brambory se špenátem ve filo těstě, grilovaná zelenina se šafránovou omáčkou

3

7

František Cakl

OA, SZŠ a VOZŠ, SOŠS Jihlava

Kuřecí supreme, salát z červené čočky s lanýžovým olejem, kari omáčka

4

4

Martin Havlíček

OA a HŠ Havlíčkův Brod

Kuřecí supreme, topinamburové a mrkvové purée, omáčka z Portského vína se sušenými jablky

V kategorii Studený předkrm získali nejvíce bodů::

Pořadí

Jméno
Škola

Název pokrmu

1

12

Jana Rejnušová

SOŠ a SOU obchodu
a služeb Chrudim

Tartar a rolka z červené řepy, majonéza z kešu ořechů

2

18

Blažena Trdá

SŠ gastronomická
Adolpha Kolpinga

Kapsičky z červené řepy s kozím sýrem a vlašskými ořechy v medu

3

13

Dáša Marténková

OA a HŠ Třebíč

Předkrm z červené řepy s kozím sýrem doplněný variací oříšků,
řepno-brusinkovou omáčkou a křupavou ozdobou

Kromě pořadí zúčastněných škol bylo zveřejněno rovněž umístění týmů v pásmech, které je důležitým ukazatelem pro postup škol do celorepublikové soutěže Gastro Junior Bidfood 2021. Asociace kuchařů a cukrářů ČR má pro jednotlivá pásma pevně stanovený počet bodů, kterého musí soutěžící dosáhnout. Z celkového počtu bodů 100 se ve zlatém pásmu umístí soutěžící s počtem bodů 100 – 85, ve stříbrném pásmu soutěžící s počtem bodů 84,9 – 70 a v bronzovém pásmu soutěžící s počtem bodů 69,9 – 55.

Pro zařazení týmů jednotlivých škol do pásem byl směrodatný průměrný počet bodů obou členů týmu.

Pořadí týmů

Pásmo Pásmo

Průměrný počet bodů

1

zlaté

SOŠ a SOU obchodu
a služeb Chrudim

91,5

2

SŠ gastronomická
Adolpha Kolpinga

87,5

3

stříbrné

OA, SZŠ a VOZŠ, SOŠS Jihlava

76,5

4

bronzové

OA a HŠ Třebíč

67,5

5

OA a HŠ Havlíčkův Brod

66

6

SŠ informatiky a cestovního ruchu SČMSD Humpolec, s. r. o.

57

Radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Kraje Vysočina Ing. Jana Fialová, MBA ocenila práci všech soutěžících a těm nejlepším věnovala věcné ceny. Zvláštní cenu radní Kraje Vysočina obdržel tým OA a Hotelové školy Havlíčkův Brod ve složení Bianca Krutišová a Martin Havlíček.

Vítězům gratulujeme a věříme, že soutěžící a jejich doprovod si ze soutěže Kuchař Vysočiny Junior 2020 odvezli  spoustu zážitků, zkušeností, inspirace  a chuti k dalšímu vzdělávání a soutěžení.

Další informace a fotogalerie na webových stránkách Kraje Vysočina: »»»ZDE«««

Ing. Marie Mrázová
zástupkyně ředitele pro praktické vyučování

Foto: Ing. Zdeněk Janča