Svátek baristiky

oahshb Aktuální kurzy pro veřejnost

Baristika, nebo-li příprava kávy, má v dnešní gastronomii své nezastupitelné místo. Také letos, stejně jako v letech předcházejících, navštívili havlíčkobrodskou školu certifikovaní lektoři České barmanské asociace (CBA) pan Roman Pospíchal a pan Adam Troubil, aby zasvětili studenty do tajemství espressa.

Kurzu se zúčastnilo celkem 26 studentů z oborů: Ekonomické lyceum, Hotelnictví, Kuchař-číšník a Cukrář. Své obzory si přišly dokonce rozšířit i dvě naše bývalé studentky, které se v současnosti připravují na práci v kavárně. V posledních letech, kdy káva zažívá obrovský boom, je potřeba velké množství kvalifikovaných pracovníků, kteří musí znát jasná kritéria, jak připravit opravdu kvalitní kávu. Odbornost dnešních kavárníků je většinou naprosto žalostná, protože i z té nejlepší kávové směsi, dokážou hostu připravit nepoživatelný kávový nápoj.

Třídenní kurz, ve kterém se studenti naučili veškeré teoretické znalosti i praktické dovednosti, byl zakončen písemným testem a praktickou zkouškou. Studenti se naučili nastavit mlýnek na správnou hrubost mletí, aby dokázali připravit kvalitní espresso, ze kterého se připravují další kávové nápoje jako je macchiato, cappuccino, latte macchiato, caffe latte a další. Nedílnou součástí kurzu byla údržba a práce s kávovarem, protože hygiena v gastronomii je na prvním místě.

 

   

Úspěšní absolventi kurzu získali certifikát České barmanské asociace – Barista Junior, který má mezinárodní platnost. Studenti byli z lektorů doslova nadšeni. Oba dva jsou několikanásobní Mistři kávy České republiky, v gastronomii pracují hezkou řádku let a své zkušenosti předávají dnešní generaci úžasným způsobem. Baristické kurzy a školení pořádají po celé České republice a několikrát za rok jezdí také na sousední Slovensko. Pan Pospíchal nám prozradil, že k dnešnímu dni má přes 3500 proškolených a certifikovaných baristů.

S mottem ,,Žijeme kávou…´´ si vás dovolujeme pozvat na Den otevřených dveří a den vánoční gastronomie, který se koná ve středu 4. prosince 2019 na Obchodní akademii a Hotelové škole v Havlíčkově Brodě. A jako každý rok budou zde mít také své středisko baristé. Veškeré další informace najdete na našich webových stránkách a facebookovém profilu Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod.

Leoš Kubeš
učitel odborného výcviku