Soutěž Trophée Mille Česká republika 2021

Karel Sedlák Školní novinky, Soutěže, Soutěžní úspěchy

Trophée Mille je soutěž žáků středních gastronomických škol, která probíhá ve Francii pod záštitou významného představitele francouzské gastronomie pana Philippa Milla, šéfkuchaře hotelu Domaine Les Crayéres v Remeši, který získal v letech 2011 a 2012 dvě michelinské hvězdy.

V roce 2019 se konalo poprvé národní kolo této soutěže v České republice a 6. listopadu 2021 proběhlo v jihlavském Cityparku druhé kolo Trophée Mille Česká republika.

Osm dvoučlenných týmů z gastronomicky zaměřených škol České republiky, které se nominovaly do národního kola z korespondenčního kola soutěže, připravovalo před zraky odborné poroty i veřejnosti šest porcí slaného a šest porcí sladkého pokrmu. Povinnými surovinami byla vepřová pečeně bio, kysaná smetana, tmavý ležák z Rodinného pivovaru Bernard, Humpolec a rakytníková 100 % lisovaná šťáva.

Obchodní akademii a Hotelovou školu v soutěži reprezentovala Věra Schusterová a Martin Havlíček pod vedením učitele odborného výcviku Daniela Tomana.

Odborné porotě předložili Vepřovou roládu s fáší a uzenými ořechy, masovou kroketu, kadeřavou kapustu, pěnu z morkových kostí, škubánky a glace a  sladký chod pod názvem Carachoux, dýně, rakytník, krupičná kaše.

 

 

 

 

 

 

Věrka a Martin obstáli v obrovské konkurenci skvěle. Vybojovali první místo a s tím spojený postup do mezinárodního kola Trophéé Mille 2022, které se uskuteční 21. března 2022 ve francouzské Remeši.

V Havlíčkově Brodě dne 8. 11. 2021

Ing. Marie Mrázová
zástupkyně ředitele pro praktické vyučování